Címlap Hírek „Két na...

„Két nagy dilemmája van a nemfideszes politikai közösségnek”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Két nagy dilemmája van a nemfideszes politikai közösségnek, benne nekem. Az egyik, hogy az ellenzéki összefogást szemet becsukva, orrot befogva is támogatni kell-e, a másik pedig az, hogy lehet-e kétharmad nélkül jogállami forradalom. Ezek egymással szorosan össze is függenek, és mindkét dilemmának már a felvetése is árulóvá zeszi az embert a nemfideszes politikai közösség jelentős részében. Ez van.

A két kiindulópont: a Fidesz választási rendszerében a Fidesz csak széles, leginkább teljeskörű összefogással győzhető le, és a Fidesz által létrehozott közjogi és gazdasági struktúrák pillanatok alatt megfojthatja az új kormány működését. Ezeket nem vitatom.

Viszont a morális tartás nélküli ellenzék nem csak elvi és ízlésbeli kérdés. Milyen rendszerváltás várható a mindenkori puchlacibácsiktól, akik 2010 után is szépen megtalálták az átjárást a Fidesz köreibe? Ez az az embertípus, aki a mutyiban hisz, a mutyiból él, neki mindig jut, mert ő is juttat mindig. Ha nem 70-30 arányban, akkor beéri 95-5-tel is.

A 2010 előtti pártok lényegében ugyanazokat az arcokat és rutinokat hozzák. Semmi szembenézés, semmi stratégia, viszont mindenkit behúznak a saját mocsarukba, aki megpróbál másképp ellenzéki lenni. Az MSZP lényegében nem is létezik már a szavazók számára, ennek ellenére az ellenzéki erőforrások jelentős részéről mégis mintha ő döntene. Lásd Pécs, csak úgy mondom.

Egyáltalán nem kell Gyurcsány-fóbiásnak lenni ahhoz, hogy belássuk, Gyurcsány a tálcán kínált téma, a szitokszó, amivel mindenki besározható. Ezt éppen csak ő maga nem veszi észre. Az előválasztás igazi esély lehetett volna arra, hogy friss arcok és elmék jelenjenek meg a politikai színtéren. Ehhez képest a szokásos helyosztó lett belőle, a jó káderek befutó helyének biztosítása. Mintha nekik járna, hogy ők üljenek a parlamentben, hiszen csendben kivártak tizenkét évet. Pedig az nem érdem.

Morális tartás és komoly szakmai felkészültség kell ahhoz is, hogy kétharmad nélkül lehessen új alkotmányos alapokat építeni. Nem elég néhány lózung demokráciáról meg jogállamról,

hanem lényegében szövegszerű javaslatok kellenek, amiknek az elfogadására az ellenzéki pártok már a választáson felhatalmazást kapnak. És utána mozgósító erő kell, hogy egy új alkotmány az egész politikai közösség számára fontos kérdés legyen.

A Fidesz kormányzása se nem illegitim, se nem illegális, egyszerűen csak antidemokratikus. Bármilyen szép elméleti érvek szólnak amellet, hogy csak úgy le lehet söpörni, ez a gyakorlatban egyáltalán nem kézenfekvő. Ahhoz, hogy ezt a rendszert le lehessen bontani, erős választói legitimáció és nemzetközi támogatás kell. Ehhez pedig hiteles európai arcok kellenek az ellenzéki oldalon, így érünk körbe.”

Szerző: Polyák Gábor / Facebook
egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője

(Borítókép forrása: Polyák Gábor Facebook oldala)

A rovatban megjelenő vélemények nem a szerkesztőség tartalmai, és nem feltétlenül tükrözik a Pécs Aktuál szerkesztőségi álláspontját semCsak arra törekszünk, hogy több véleményt, álláspontot is bemutassunk egy-egy témában azért, hogy az olvasók minél több nézőpontot megismerhessenek és szabadon eldönthessék, melyikkel értenek egyet leginkább!