Címlap Hírek Kétszáz ameri...

Kétszáz amerikai katonát küldhetnek Magyarországra az NBC News szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Államok hamarosan bejelenti, hogy mintegy kétszáz amerikai katonát és Stryker páncélozott harcjárműveket küld Magyarországra – mondta két védelmi tisztviselő az NBC Newsnak – írja az Index. Közölték: a harci csapat az európai parancsnokság körzetében van, és a következő napokban mozgathatják át őket.

Korábban Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka arról beszélt, hogy a magyar haderő képes megvédeni az országot. Hasonló kijelentést tett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki nemrég elmondta, hogy nem egyeznek bele, hogy újabb NATO-egységek jöjjenek Magyarország területére.

Nem, ebbe nem egyeztünk bele, és nem is lesz másként. Hiszen már vannak NATO-csapatok az ország területén: a Magyar Honvédség és a magyar fegyveres erők

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ezek megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy garantálják az ország biztonságát, ezért nincs szükség további csapatokra Magyarországon.

Az NBC News értesüléseivel kapcsolatban a hvg.hu kereste a Külügyminisztériumot és a Honvédelmi Minisztériumot is, de egyelőre nem reagáltak a megkeresésre.

Joe Biden: Putyin döntött, megtámadja Ukrajnát

Az amerikai elnök szerint a következő napokban megkezdődik az invázió. Kelet-Ukrajnában megkezdődött a lakosság evakuálása. Ukrán támadástól tartanak, Kijev viszont cáfol – írja az Index.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy megtámadja Ukrajnát – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban. Az amerikai elnök arra a kérdésre, meg van-e győződve arról, hogy Putyin meg akarja támadni Ukrajnát, Biden azt válaszolta: „igen.”

Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva Joe Biden elmondta, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Washington felmondja a diplomáciai együttműködést Moszkvával az Ukrajna körüli jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Amíg Vlagyimir Putyin nem fog katonai erőt alkalmazni Ukrajna ellen, addig a diplomácia mindig lehetőség marad

– mondta Joe Biden, majd ismét azt állította, hogy az orosz erők a következő napokban támadást szándékoznak végrehajtani Ukrajna ellen.

Az amerikai elnök szerint „az orosz fegyveres erők mára körülvették Ukrajnát”.

Okkal feltételezhetjük, hogy az orosz erők a következő héten vagy az elkövetkező napokban Ukrajna megtámadását tervezik. Úgy gondoljuk, hogy Ukrajna fővárosát, Kijevet veszik célba, egy várost, ahol 2,8 millió ártatlan ember él

– mondta az amerikai vezető.

(via Index)