Címlap Baranya Kezdődnek Szi...

Kezdődnek Szigetváron a várpark építési munkálatai

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

340 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a szigetvári önkormányzat és konzorciumi partnere, a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal a Zöld Vár – Szigetvári várpark revitalizálása című projekt megvalósítására. A beruházás megvalósításához többletforrás vált szükségessé, amelyet a város a Pénzügyminisztérium részére benyújtott többlettámogatási igény elbírálásáig saját költségvetésének terhére biztosít.

 

A fejlesztés során a teljes Zrínyi-várat körülvevő várparkot felújítják. A fejlesztéssel a közel 8 hektár nagyságú terület meglévő funkcióinak minőségi javítására és új funkciókkal való megtöltésére kerül sor.

A felújítás során a zöld város koncepciója alapján újul meg a várpark növényállománya. A közlekedőfelületek a fenntarthatóság és az akadálymentesség elveit követve újulnak meg, a várparkban a sétányok mentén kiépítik a közvilágítást és minőségi utcabútorokat (padok, szemetes) telepítenek.

Kamerarendszert telepítenek, akadálymentes parkolót alakítanak ki

A területen egy fogadópavilont és egy vendéglátóegységnek helyet adó pavilont létesítenek. Az egészségmegőrzés érdekében futókört, a gyermekek mozgáskoordinációs és szociális fejlesztése érdekében játszóteret építenek. A bűnmegelőzés támogatására kamerarendszert telepítenek. A zöldfelület elérhetőségének biztosítása érdekében az Almás patakon átívelő hidak közlekedőfelületeit felújítják, a már meglévő parkolóhely elérését biztosító közlekedőfelületet szilárd burkolattal látják el és akadálymentes parkolót is létrehoznak.

A kivitelező a munkaterületet a mai napon vette át a várostól. A munkák várhatóan 2022 év második felében zárulnak.