Címlap Hírek Kiemelten sik...

Kiemelten sikeres évet zárt az egyre népszerűbb MCC

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különösen eredményes évet tudhat maga mögött az idén már 25 éves Mathias Corvinus Collegium (MCC). Közép-Európa egyik legjelentősebb tehetséggondozó szervezete. 2022. január 1-től 4100 diák tehetséggondozását végzi, a képzések és programok pedig immáron 14 magyarországi és további 9 kárpát-medencei helyszínen érhetőek el, köztük Pécsett is.

Az immáron negyed évszázados tehetséggondozó intézmény életében 2020 mérföldkő volt, az idei pedig az ugrásszerű növekedés éveként jellemezhető. Ma már szinte minden nagyobb magyarországi- és számos határon túli, magyarlakta településen elérhetők az MCC ingyenes képzései. Jelenleg 14 magyarországi és további 9 Kárpát-medencei helyszínen van jelen az alapítvány. A tervek szerint a bővülés nem áll meg, az idei tanévet 3700-an kezdték meg, januártól pedig már 4100 fiatal tanulhat az intézményben. Az MCC ismertségét és szakmai beágyazottságát növeli a 2021 óta önállóan működő könyvkiadó, a nemrég bejelentett Tanuláskutató Intézet és Ifjúságkutató Intézet, és az idén nyáron először megrendezett MCC Fesztivál is.

Az alapítvány számára azonban mindig is a közösségépítés volt az egyik legfontosabb célkitűzés. Ennek részeként Pécsett is minden héten szakmai rendezvényeket, kulturális-közéleti programokat szervezett a központ. Az MCC nem csak a legnevesebb nemzetközi szaktekintélyeket hívja Magyarországra, a diákoknak is kínál számos külföldi ösztöndíjat. A tehetséggondozó támogatásával az idei évben mintegy 100 MCC-s diák tudott a világ számos országában nemzetközi tapasztalatokat szerezni egyetemeken, kutatóintézetekben, vagy tanulmányutak során. A pécsi hallgatók Stockholmban, New Yorkban, Washingtonban, Strasbourgban és Rómában is megfordultak ebben a tanévben.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány alapvető célja, hogy a tehetséges fiataloknak biztosítson teljesen ingyenes élményalapú programokat, amelyekkel a mindennapi oktatás során nem vagy nem ilyen módszerekkel találkoznának. A fiatal tehetség program, a középiskolai- és az egyetemi program a diákoknak, hallgatóknak a korosztályuknak megfelelő, elsősorban ismeretterjesztő és készségfejlesztő képzéseket, rendezvényeket kínál.

Az idei tanévben, kvázi keresztfélévben még két felvételi időszakot hirdet a pécsi képzési központ: a középiskolások 2022. január 30. napjáig, míg az egyetemisták 2022. január 3. napjáig adhatják be jelentkezésüket.