Címlap Hírek Kijárási tila...

Kijárási tilalom: Pécsett nem visznek több kutyát, a macska lett az új Xanax

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécsett a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnél továbbra is lehet kutyákat örökbe fogadni. Pedig több ilyen hely az országban leállította az adaptálást. Ennek oka az, hogy sokan azért vittek haza ebet, mert szabadon akartak mozogni a kijárási tilalom alatt. Elmondható, hogy Pécsett a kutya nem lett "népszerűbb", viszont a macskákat viszik, mint a cukrot.

– Nem nőtt mag a kutyák örökbefogadásnak a száma a karanténos időszak kezdete óta, viszont számomra is meglepő, hogy rengeteg cicát visznek el tőlünk, ami eddig nem volt jellemző – mondta Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője.

Antidepresszáns hatása van a cicáknak

– Az örökbefogadók többsége karanténtársnak viszi a kedvencet, amin én nem is csodálkozom. Hiszen a cicák megfelelő társaságot jelentenek egy egyedül élő, főleg idősebb személynek, mert antidepresszáns hatása van – tette hozzá Farkas Tamás.

Egyre többen vannak egyedül

– Az otthoni munka és a kijárási tilalom miatt egyre többen vannak egyedül, nekik sokat segíthet egy kedves doromboló cica – mondta a Pécs Aktuálnak Farkas Tamás.

Pozitív hatásuk igazolt

A macskák különleges gyógyító erejüket mára már számtalan kísérlet és tanulmány is bizonyította, rendszeres jelenlétük bizonyítottan pozitív hatást képes gyakorolni a különböző testi, illetve lelki panaszok esetén vagy egyszerűen csak a kedélyállapot javítására. A macskák közelségének hatására emellett kevesebb idegeskedés, alacsonyabb vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kisebb valószínűsége, illetve erősebb immunrendszer volt megfigyelhető.

Kétségtelen, hogy igen vidám perceket tudnak okozni a lakásban garázdálkodó macskák, ami sokaknak az a karanténban életmentő lehet.

Érdekből kutyatartó?

A kutya örökbefogadást szüneteltető állatmenhelyek zöme arra hivatkozik, hogy az érdeklődők többsége csak azért akar elvinni tőlük kutyát, hogy mentességet kapjon az este 8 órakor kezdődő, és hajnal 5-ig tartó kijárási tilalom alól.

Én nem tudom feltételezni valakiről, hogy erre képes. Ha mégis, akkor az elbeszélgetés és helyzetfelmérés során kiderülne, és nem kapja meg a kutyát. Egyébként nálunk ez nem jellemző, ezért nem is szüntetjük be az örökbefogadást, ráadásul nem szeretnénk kizárni a tisztességes örökbefogadókat

– tette hozzá Farkas Tamás

A menhelyen az örökbefogadás most annyiban változott, hogy az egyesület honlapján kiválasztott kutyával előzetes bejelentkezés után egy személy találkozhat, ehhez maszk viselése kötelező.

A kapukat kénytelenek voltak bezárni, így kutyasétáltatásra és az állatotthon megtekintésére a járványhelyzet javulásáig nincsen lehetőség. A rászoruló kóbor állatokat a továbbiakban is befogadják.