Kővári szerint miattuk lesz új Vásárcsarnoka Pécsnek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétszintes, parkolóházzal és külön termelői piaci résszel ellátott vásárcsarnokot álmodtunk meg még 2012-ben. Erről kevés szó esik, úgy ahogy arról is, hogy nyolc évvel ezelőtt kik és miért szerettek volna kulturált körülményeket biztosítani az árusoknak - hívta fel a figyelmet Kővári János, aki képviselőtársával Berényi Zoltánnal volt jelen a vásárcsarnok sajtóbejárásán. 

“A helyi termelők miatt kezdtünk bele”

– Szerettünk volna a termelőknek az értékesítésben segíteni. Mivel mi a nagy áruházláncok üzletpolitikájába nem tudtunk beleszólni, felvetettük, hogy egy új piaccal támogathatnánk őket. Úgy gondoltuk, hogy egy átlátható, korszerű és szép környezet több vásárlót vonz majd – mondta Kővári János. Az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke szerint

2012 volt a vízválasztó év.

  • Újranyitották a Búza téri piacot, ami szintén segítséget jelentett
  • Létrehozták a Patrónus Szociális Szövetkezetet, ami a termelők értékesítését támogatja a mai napig
  • valamint megkezdték az új vásárcsarnok építésének előkészítését

Még Kertváros és Uránváros is szóba került

Csaba Ders, akkori főépítésszel és a mezőgazdasági termelésben járta kollégával közösen dolgozták ki az új vásárcsarnok funkcióit. Még azt is megvizsgálták, hol lenne a legjobb helyen.

– Kertvárosban az Expo Center melletti terület, Uránvárosban a Tesco körüli terület is szóba került. Végül a buszpályaudvar mellett döntöttünk, ami nem véletlen – hangsúlyozta Kővári.

15 ezer ember fordul meg itt naponta

A buszpályaudvar és környékén napi szinten 15 ezer ember fordul meg. Ez Pécs olyan csomópontja, ahol az ingázók a városba érkeznek.

– Olyan kereskedelmi központ ez, ami szinte “generálja” a vásárlást. Hiszen aki innen indul haza, beugrik olyan élelmiszerért, amit a faluban már nem kap meg, mert zárva van a bolt – magyarázta Kővári a helyszínválasztást.

Kétszintes, parkolóházas lett volna

Kővári hozzátette: az eredeti terv szerint két szinten lett volna a vásárcsarnok épülete, amihez közel 200 férőhelyes parkolóházat álmodtak meg.

– Ez végül azért nem valósulhatott meg, mert mire az építkezés megkezdődhetett volna, addigra az anyagárak megemelkedtek – mondta Kővári.

Kővári János (j) és Berényi Zoltán (b)

3 milliárd “kikaparása”

Az új vásárcsarnokra összesen 3.2 milliárd forint támogatást adott a kormány.

– Ennek elnyeréséért viszont hatalmas lobbit folytattunk. Nagy Csaba, Őri László és jómagam is többször egyeztettünk a kormánnyal, hogy az építkezés egy részét ne hitelből kelljen a városnak fizetnie – mondta Kővári. A politikus kiemelte: még az is szóba került, hogy 450 millió forint hitelt vesz fel a mostani városvezetés. Erre végül a kormány támogatása miatt nem volt szükség.

1.5 éve kész lehetne

Kővári azt is elmondta, hogy a vásárcsarnok építése több helyen is megcsúszott. Ha az eredeti tervek alapján haladnak, 1.5 éve állna már az új csarnok. Kérdésünkre, hogy miért nem a régit újították fel, azt válaszolta a politikus: a régi vásárcsarnok épülete elavult volt, kevés raktárhelyiséggel. Nem volt alkalmas arra, hogy új vásárlókat vonzzon.

Hirdetés
Előző sztori

Vásárcsarnok: Készül Pécs “főhajója”!

Következő sztori

250 millió forintból fejlesztik Szentlőrinc új iparterületét

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1