Címlap Hírek LERAKAT? Hóna...

LERAKAT? Hónapokig is az út szélén „parkolhatnak” a kiégett autók, roncsok?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs környékén és a város területén is több, balesetet szenvedett autó "hever" az út szélén. Hogy kinek a feladata és mikor kellene ezeket elszállítani? A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság válaszolt a Pécs Aktuálnak.

A Mecseki Pihenőnél hónapok óta, de az üszögi körforgalomnál is régóta árválkodik egy-egy autó. Vannak sofőrök, akik még odakapják a tekintetüket, de ezen esetekben az autósok lassan már hozzászoktak a fura látványhoz. Mégis meddig maradhatnak a baleset helyszínén az autók? – tettük fel a kérdést a rendőrségnek, akik a közút mellett hagyott autókért, ha azok forgalmi akadályt nem képeznek, nem felelnek.

Van-e arra szabály, hogy az útról lesodródott autó/motor meddig maradhat a baleset helyszínén? Kinek kell elszállítania?

A közúti közlekedési balesetben megrongálódott jármű elszállítása a tulajdonos kötelessége. A jármű elszállításáról haladéktalanul intézkednie kell, ha az forgalmi akadályt képez vagy a személy- és vagyonbiztonságot veszélyezteti.

Ha nem történik ez meg, akkor büntethető a tulaj?

Legutóbb Orfűről Pécsre hagytak az út szélén egy Suzukit. Igaz, az csak egy napig volt ott és vitték is

Nem minősül szabálysértésnek, ha a tulajdonos e kötelezettségnek nem tesz eleget, azonban akkor az üzemképtelen járművet a rendőrség szállíttatja el, az ezzel kapcsolatos költségek pedig a tulajdonost terhelik. A rendőrség csak akkor intézkedik hivatalból a balesettel érintett jármű elszállítására, ha azt szakértői vizsgálatok céljából, vagy egyéb okból lefoglalják. KÖZÚT ebben az esetben a Mecseki Pihenő, üszögi körforgalom is: A közutak mellett hátrahagyott, műszaki hibás járművek eltávolítása a közút kezelőjének feladata.

Mikor szállítja el a rendőrség az autót? Hány nap után?

Maga a folyamat úgy kezdődik, hogy az üzemképtelen gépjármű észlelésekor vagy állampolgári bejelentést követően először egy értesítést helyeznek el a szélvédőn, amelyről jegyzőkönyv is készül. Tíz nap elteltével ellenőrzik, hogy a tulajdonos eleget tett-e a felhívásban foglaltaknak. Ha a jármű a 10. napot követően is a közterületen van, akkor elszállíttatják, amelyről szintén készül egy jegyzőkönyv, illetve a járműről egy részletes állapotfelmérés is. A jármű ezután egy őrzött, folyamatos nyitvatartást biztosító telephelyre kerül, a tulajdonost pedig értesítik az elszállításról és annak költségeiről, s egyben felszólítják a jármű átvételére.

Ha nem jelentkezik a tulaj, akkor a beszállítást követő 15. nap elteltével megismétlik a felhívást. Ha a második felszólítás sem jár eredménnyel, akkor 6 havi tárolást követően – a jármű állapotától függően – értékesíthető, vagy regisztrált hulladékbontóban végzi.

Az értékesítésből, megsemmisítésből származó bevétel – a felmerült költségek levonását követően – a jármű tulajdonosát illeti meg, ezért azt egy elkülönített számlán 6 hónapig megőrzik.