Címlap Gazdaság Magyarország ...

Magyarország az európai ár ötödéért kapja az orosz gázt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország az orosz–magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktort fogadva kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz–magyar gázszállítási szerződés. Azt is fontosnak nevezte, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni – írja az MTI.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor a látogatását békemissziónak is nevezte, és jelezte: „Az Európai Unió részéről készen állunk egy észszerű megállapodásra, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.” A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésben – tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt.

Vlagyimir Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is. A közelgő magyarországi választás kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni.

„Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy

a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt. Az atomenergetika mellett a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között.

Magyar gáz Ukrajnának

Először a történelemben indult a mai napon fizikai értelemben gázszállítás Magyarországról Ukrajnának – jelentette be ünnepélyesen Szerhij Makohon, az ukrán HTSZ gázszállító rendszer igazgatója – írja az Index.

Magyarország lett a második garantált beszerzési útvonal Szlovákia után, ami földgázzal tudja ellátni Ukrajnát, ha Oroszország elzárná a gázcsapot a Kijevvel való nézeteltérései miatt. Ez pedig az ukrán határ menti feszültségek fényében könnyen megeshet. 

MINDAZONÁLTAL HA UKRAJNA VÁSÁROL GÁZT, AMELY MAGYARORSZÁGON KERESZTÜL ÉRKEZIK, BUDAPEST TRANZITDÍJJAL TÖMHETI A ZSEBÉT.

Hogyan működik a tranzitdíj?

A gázszállítás bonyolítója lényegében kapacitást köt le azon a csővezetéken, amelyen az energiahordozó érkezik, ennek mértéke pedig annak függvényében változik, mekkora mennyiséget vásároltak. Leegyszerűsítve: Magyarország megvásárol x mennyiségű földgázt a Gazpromtól, az orosz állami cég pedig onnantól kezdve mindent intéz, az ő felelőssége eljuttatni a terméket a vásárlóhoz. A Gazprom fizeti ki a vezetékkapacitás-díjat, más nevén a tranzitdíjat, Magyarországnak pedig nincs más dolga, mint a határon átvenni az energiahordozót. 

(via MTI / Index)