Címlap Hírek Mediterrán ke...

Mediterrán kertet varázsolt pécsi háza udvarára Róbert, ahol kivi és banán is terem

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Háromszáz éves olajfa, a sarokban japánkert, a kerítést pedig benőtte a kivi. Nem, nem utaztunk messzire, csupán Pécs-Újhegyre, a Zugfil család kertjéig. 

Építőiparból a növények világába

Nem, itt még a gaz sem nő ki

Zugfil Róbert huszonévesként Spanyolországban látott először tengert, pálma- és olajfákat. Egyszerűen átjárta az a mediterrán életérzés, amit most már – igaz, évtizedekkel később – pécsi háza udvarán is élvezhet.

– Szerkezetlakatosként dolgoztam, de annyira hiányzott ez a hangulat, hogy beszereztem az első növényemet – mesélt a kezdetekről Róbert.

Egyre többen érdeklődtek

Szerkezetlakatosból növénykereskedő

– Először saját magam szórakoztatására hoztam be egy pálmát, majd annyian érdeklődtek az érdekesség iránt, hogy elkezdtem importálni őket – mondta a pécsi férfi, aki 2013 óta több kamionnal hozza az értékes növénymatuzsálemeket.

Több ezer kilométert utazik, hogy megtalálja a legszebbet

– Spanyolországból hozom Magyarországra ezeket a különlegességeket, amelyek között akadnak többszáz éves olajfák is – tette hozzá.

Ez bizony egy japánkert

Bírják az itthoni klímát

A pécsi kertben bizony akad a Kanári-szigetekről származó növény is. Télen pedig egyetlen feladat van vele: 0 fok alá ne süllyedjen a növény körüli hőmérséklet.

És mi a helyzet a nagyobb pálmákkal?

Róbert egy lécvázból álló sátorral védi a hidegtől őket, de ahogy beköszönt a jó idő, már lehet is gyönyörködni a kínai kenderpálmában vagy a japánkertben.

Először csak mosolyogtak a hóbortomon, de most már látják, hogy szeretettel és kitartással működik. Még a feleségem is csak ámul-bámul.

Ha van még 3 perced, nézd meg a videónkat!