Címlap Baleset Megtépázta a ...

Megtépázta a vihar Baranyát

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hosszú hétvége során összesen negyvenhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, közülük negyven műszaki mentést igényelt.

Rengeteg kidőlt fához riasztották a tűzoltókat

A viharos időjárással összefüggésben 30 esetben avatkoztak be a tűzoltó egységek, ennek során18 kidőlt fát távolítottak el, életet és vagyonbiztonságot veszélyeztető épületkárhoz nyolc, míg magasból lógó tárgyhoz 3 esetben vonultak. Egy esetben a viharos időjárás a villamos szolgáltatásban okozott fennakadást. A káresetek felszámolása során a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat 3, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek öt esetben vonultak.

Pécsen is aratott a szél

Pécsen, az Alkotmány utcában egy magas fa ága az erős szélben letört, a Hungária úton egy vastag fa tövestől kidőlt és a forgalmat veszélyeztette. A Veress Endre utcában a kidőlt fa egy beton kerítést tört össze. A Varsány utcában egy platánfa letört ága az ott lakókat, míg az Aidinger János utcában letört faág autókat veszélyeztetett. A Magyarürögi úton az erős szél, illetve a leszakadó faágak három ház tetőszerkezetét is megbontották. Az egységek az elmozdult cserepet, tetőelemeket és a faágat eltávolították. A Kisboldogasszony utcában egy 2-3 méteres letört ág fennakadt a ház melletti haladó lépcsősor feletti villanyvezetéken. Az Éva utcában, egy 10 emeletes társasház tetején található szellőző ventilátort bontott meg a viharos szél. A Bókai János utcában egy cseresznyefa tőben eltört és rádőlt a garázsra, valamint a háztetőre, károsítva a tetőszerkezetet. A Szántó Kovács János utcában faágak lógtak a játszótér felett. A pécsi hivatásos tűzoltók a letört ágakat, kitört fákat láncfűrésszel feldarabolták, az elmozdult tetőelemeket, egyéb alkatrészeket eltávolították és a veszélyt megszüntették. A Király utcában ledőlt egy 10 méter magas és 10 méter hosszú állvány, amit az építkezés kivitelezője és a tűzoltók bontottak el.

A megye sem maradt ki

Helesfán egy magas fa dőlt az útra, melyet az egység eltávolított, a forgalmi akadályt megszüntette. 

Komlón, a Majális téren egy faág a vihar következtében lehasadt és a gyalogútra, illetve a vaskorlátra, valamint a felettük áthúzódó villamos- és telefonvezetékekre dőlt. A ház előtt elhelyezett fa villanyoszlop a betongyámnál eltört és kidőlt. A komlói hivatásos tűzoltók a leszakadt faágat motoros láncfűrész és kézi erő segítségével eltávolították, a sétányt pedig kordonszalaggal lezárták. 

Cserdi áram nélkül maradt

Cserdi településen egy magas fa rádőlt egy telefonvezetékre, amely leszakadt és elzárta a mellékutcát. Egy másik helyszínegy alumínium vázas ponyvás sátrat a szél felkapott és a környező épületekre, kerítésekre, illetve villanyvezetékekre dobott. Az egész faluban áramkimaradás volt a káreset miatt. Az egységek kéziszerszámok, illetve kötelek segítségével a ponyvákat, valamint a fém vázakat az épületekről eltávolították. 

Mohácson az 56-os számú főúton, a székelyszabari elágazás előtt egy fa két ága letörött és az útra esett, forgalmi akadályt képzett. A Jókai Mór utcában egy nyárfa kettétört, a gyalogos forgalmat akadályozta. Mindkét helyszínen a mohácsi hivatásos tűzoltók avatkoztak be, motoros láncfűrésszel és kézi erővel megszüntették a veszélyt.

Egy házban felforrósodott a fal

Szentlőrinc–Szőlőhegyen egy akácfa dőlt az útra, teljes útzárat képezve. Kővágószőlősön a vihar lehasított egy nagyméretű ágat, ami kitörte a templomot megvilágító lámpaoszlopot és leszakította a templom elektromos vezetékét. Almáskeresztúron egy fa dőlt egy lakóépület tetőszerkezetére. Az egység dugólétrán keresztül és egy erőgép segítségével a fát motoros láncfűrésszel ledarabolta. Liget településen, egy családi ház fürdőszobájában ismeretlen okból forrósodott a fal. Az egység hőkamerával méréseket végzett, majd megbontotta a falat. A villamos hálózat felülvizsgálatára lesz szükség.