Címlap Egyetem Műholdépítő v...

Műholdépítő versenyen nyert különdíjat a pécsi csapat, 2025-ben irány a világűr!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindennapi különdíjat zsebelt be az a pécsi középiskolásokból álló csapat, akik az Európai Űrügynökség versenyén vehetett részt.

A feladat az volt, hogy egy üdítős doboz méretű műholdat építsenek, amit 1000 méter magasságig juttatnak fel és miközben visszaereszkedik a Földre, különböző adatokat gyűjtsön be. A pécsiek műholdja annyira jól sikerült, hogy döntőbe jutottak, majd ismeretterjesztés kategóriában különdíjat nyertek, valamint a 2025-ben útjára indított magyar műholdra is fejleszthetnek panelt. Ezzel – kis túlzással ugyan – de elmondhatjuk: PÉCSRŐL IS KERÜL FEL PANEL A VILÁGŰRBE!  Ez az első alkalom Magyarországon, hogy középiskolás diákok által gyártott eszköz a világűrbe kerül. Nem semmi, hajrá Srácok!

Az Európai Űrügynökség bajnokságán szigorú szabályoknak kellett megfelelni. A csapat mentora, Szigeti Márton mintegy fél évig készült a diákokkal a megmérettetésre.

A versenyszabályok szerint a műholdnak üdítős doboz méretűnek kellett lennie és teljesíteni kellett egy
konkrét elsődleges missziót, illetve egy választott másodlagosat is. A csapatok feladata az volt, hogy megtervezzék, dokumentálják, megépítsék és teszteljék a saját eszközüket. Fontos feladat volt még az ismeretterjesztés is.

– A verseny célja, hogy a tudomány és technológia iránt érdeklődő diákok már középiskolában megtapasztalják, hogy milyen részt venni egy komplex műhold szimulációs projektben – mondta Szigeti Márton.

Alig volt információ a versenyről, nem volt könnyű készülni

– Ugye, itt nagyon apró dolgokkal kellett dolgoznunk, és ezeket összerakni. Előtte pedig utánajárni, ami nem volt annyira egyszerű. Profi dokumentációkat kellett csinálni, amit elfogadtak volna akár az űriparban is – mondta az egyik diák, Murányi Dániel.

A verseny döntője Tatárszentgyörgyön volt. A Magyar Honvédség katonai bázisán rakétákkal 1000 méter magasra küldték fel a csapatok „dobozkáit” a BME Suborbitals csapat rakétáival.

– A verseny egyik része az volt, hogy a diákok utánajártak, honnan tudnak ilyen apró alkatrészeket beszerezni, majd beépíteni egy általuk 3D nyomtatott üdítős doboz méretű szerkezetbe. A másik pedig, hogy 1000 méterről visszafelé ezek működjenek is. Különböző méréseket végeztek, amit rádión juttattak vissza a földi állomásra – tette hozzá Szigeti Márton.

Négy díjat osztott ki a zsűri, a pécsi szakképzési centrum ismeretterjesztésért járó különdíjat kapott

Mindez nagy elismerés a pécsieknek. Hosszú távon pedig további lehetőségeket is nyújt a világűr iránt érdeklődő fiatalok számára.

– A verseny biztosított kurzusokat a fél év alatt. Például rádiós-, programozási-, elektronikus képzéseket, amik
segítségével tudtunk elindulni – tette hozzá a mentor.

Találkoztak Detre Örs Hunorral

Detre Örs Hunor neve bizonyára sokaknak ismerős, ő a James Webb és Nancy Roman űrteleszkópok magyar fejlesztőmérnöke.

– Nagyon nagy ráhatással volt ez a verseny az életemre, hiszen találkozhattam olyan emberekkel, mint akár Detre Örs Hunor, aki műholdakat épített a NASA-nál. Találkozhattam az Európai Űrügynökség magyar vonatkoztatásával, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökével – mondta Szigeti Gergely, középiskolás diák.

A pécsiek az oklevél és kupa mellett egy rendkívüli lehetőséget kaptak:

a győztes csapatok mindegyike fejleszthet egy-egy saját panelt a 2025-ben világűrbe induló NMHH-1 magyar műholdra.

A jövőben pedig középiskolásoknak szeretnének előadásokat is tartanani. Szigeti Márton a verseny sikerein felbuzdulva csatlakozott Detre Örs Hunor fizikus, csillagász CanSatLab nevű projektjéhez, ami egy
országos nonprofit labor hálózat kiépítéséről szól. Előre láthatóan májusban már lesz is ilyen előadás, amiről mindenképpen beszámolunk itt a Pécs Aktuálon!


A csapat neve:
 Sat-Elite Assembly Team (https://www.facebook.com/groups/1524188938120087)
A csapat tagjai:
Szigeti Gergely (versenyző, diák)
Murányi Dániel (versenyző, diák)
Kubik Máté Levente (versenyző, diák)
Szigeti Márton (mentor)
Bodó Zsófia (mentor)