Címlap Balhé Nukleáris ria...

Nukleáris riadókészültséget rendelt el Putyin!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vlagyimir Putyin vasárnap délután riadókészültséget rendelt el az orosz nukleáris erők számára - írja a Sky News alapján az Index.

Putyin ezt a Nyugattal fennálló feszültségek közepette tette, ráadásul a legmagasabb készültségbe helyezte az orosz atomrakétákat – számolt be az AP és a Sky News. Az orosz elnök a szükségállapotot azzal magyarázta, hogy a NATO vezetői „agresszív kijelentéseket tettek”. A Nyugat kemény pénzügyi szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az elmúlt pár napban, néhány ország magát az elnököt is célba vette. 

A híreket a BBC is megerősítette, ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Putyin olyan magas rangú katonai tisztségviselőkkel beszélt, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter, akikkel azt közölte: 

helyezzék az orosz stratégiai atomrakéta-erőket a legmagasabb szintű készültségbe.

Azonban az nem derült ki pontosan, hogy mit is takar a „különleges harci szolgálati mód” – tette hozzá a The Guardian. Putyin egyébként korábban már figyelmeztette a külföldi országokat, hogy ne avatkozzanak be Ukrajna elleni inváziójába, mondván, az „soha nem látott következményekhez” vezethet.

Oroszország rendelkezik a legnagyobb nukleáris fegyverkészlettel a világon

Azonban a BBC hírportál biztonsági tudósítója, Gordon Corera arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin elnök utasítása nem a nukleáris fegyverek bevetési szándékát jelzi. A szakértő szerint a riasztási státuszt elrettentésként használja Moszkva; ugyan az megkönnyíti a fegyverek gyorsabb elindítását, de közel sem jelenti azt, hogy használnak is.

Igaz, hogy Oroszország rendelkezik a legnagyobb nukleáris fegyverkészlettel a világon, de az orosz elnök azt is tudja, hogy a NATO-nak is elegendő készlete van Oroszország elpusztításához. A valódi cél valószínűleg az lehet, hogy az oroszok félelmet keltsenek, és a NATO határait feszegessék – mondta Gordon Corera.

Az Egyesült Államok rögtön reagált

Az Egyesült Államok csupán pár perc alatt reagált is az elrettentő parancsra: Linda Thomas-Greenfield, Egyesült Államok ENSZ-nagykövete „elfogadhatatlannak” nevezte Putyin lépését – számolt be a BBC. Az amerikai diplomata hozzátette, hogy az orosz elnök továbbra is olyan irányba viszi ezt a háborút, ami szerinte teljesen elfogadhatatlan.

Hamarosan rendkívüli bejelentés várható Orbántól

Percekkel ezelőtt ezt tette ki a magyar miniszterelnök.

Leül tárgyalni Oroszország és Ukrajna

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy az orosz és az ukrán delegációk előfeltételek nélkül találkoznak egymással az ukrán-fehérorosz határon – írja a 24.hu.

Zelenszkij nem sokkal korábban egyeztetett telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel, a vele történt egyeztetés után született döntés a találkozóról.

A tárgyalás helyszíne az országhatáron lévő Pripjaty folyó közelében lesz valahol.

Az ukrán elnök hivatalos Telegram-oldalán megjelent közlemény szerint,

Lukasenka felelősségteljesen biztosított arról, hogy minden repülő, helikopter és rakéta a földön marad, amíg a delegáció úton van, miközben tárgyal és amíg haza nem tér.