Címlap Hírek Obama szerint...

Obama szerint Trump veszített, de ott van még Magyarország!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A volt amerikai elnök Trevor Noah műsorvezetővel beszélgetett a Daily Show különkiadásában, ahol nem éppen pozitív kontextusban említette meg Magyarországot - vette észre a HVG.

A beszélgetés elején Obama először Merkel vezetői tevékenységét méltatta és a demokratikus államok egyik vezetői típusaként jellemezte, mondván:

„ezek azok a jó emberek, akik jó célokért küzdenek és hatalomba is kerülnek”.

Itt megismételte egy Dél-Afrikában tartott beszédének mondanivalóját, mely szerint létezik ez a vezetői típus, mely demokratikus alapokon irányít, az embereket is bevonva a döntéshozatalba és létezik az erős ember típusa.

Demokratikus vs. Erős ember

Ez utóbbit úgy jellemzi, hogy fentről-lefelé uralkodó, hiercarchikus rendszer, az állampolgárait alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, melynek élére megválasztották.

„Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban”

– mondta Barack Obama. Szerinte ez két teljesen eltérő értelmezése annak, mit jelent vezetőnek lenni. 

A Biden elnökség alatt valószínűleg nem lesz könnyű dolga a magyar kormánynak Anthony Blinken magyar származású külügyminiszter hivatalba lépése után – írja a HVG.

Visszatér a külügybe Victoria Nuland is, aki korábban a magyar kormány éles kritikusa volt az Obama-adminisztráció alatt.

A teljes műsort itt lehet megnézni: