Címlap Hírek Orbán Viktor:...

Orbán Viktor: Amit most látunk a krízis eleje, Magyarország pedig a menedék

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolc nap alatt 140 ezer ember érkezett a magyar határra, de többen is jönnek majd. Amit most látunk a krízis, a válság eleje - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, ahol arról is beszélt a menekültek kiadásait - ugyanúgy, mint a magyar munkanélkülieknek - három hónapig tudják tartani. Ezután munkahely kell. 

– Nagyon sokan jönnek és egyre többen jönnek belső Ukrajnából, ukránok és harmadik világbeliek is – tette hozzá Orbán Viktor. – Röviden azt mondhatnám, hogy Magyarország a menedék, ezért Magyarországnak rengeteg feladat van – mondta.

Kárpátalja nem hadműveleti terület, ami nagyon nagy érték

– Ha az is katonai területté válna, akkor az ideérkezők száma hirtelen sokszorosává nőne – tette hozzá.

Meg kell szervezni az ide érkezők jövőjét

– Az ide érkezők 70-80 százaléka továbbmegy Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába. Akiket az ismerősök várnak és elvisznek, azokkal nincs teendő. Vannak, akik harmadik országbeliek (indiaiak, kínaiak, nigériaival – főként diákok), őket elhozzuk Budapestre, de hazarepülnek és hazamennek. Vannak olyanok, akik itt maradnak velünk. Nekik szállást, étkezést kell biztosítani. Meg kell oldani, hogy legyen munkájuk és pár hónap múlva a gyerekeknek iskolát kell biztosítani – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Akik ide jönnek, három hónapig tudjuk tartani a kiadásaikat”

– Akik ide jönnek azt tudjuk felajánlani, amit a magyaroknak is fel tudunk ajánlani. Három hónapig tudjuk tartani a kiadásaikat, úgy mint egy magyar munkanélkülinek is, három hónapig adunk ellátmányt. De három hónap után el kell menni vagy közmunkára, vagy piaci munkára. Az ide érkezőkkel sem lesz másképpen. Mi mindenkit befogadunk és magunkhoz hasonlóan kezeljük őket. Persze adunk segítséget, mert szállást, enni adunk. De aki, nem megy tovább és itt marad velünk, annak el kell foglalnia a helyét a mi életünkben – mondta Orbán Viktor.

Brüsszelre nem lehet várni, hogy pénzt adjon

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel támogatja-e azokat az országokat, akik menekülteket fogadnak be, Orbán Viktor elmondta, ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok cselekednek. Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha erre várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon. Nem kell várni senkire, ez a mi ügyünk, ez a mi problémánk, nekünk kell megoldani és Magyarország meg is fogja oldani.

Nekünk a lengyelekkel, csehekkel és szlovákokkal kell összefogni

– ezt a menekültekkel, menekültpolitikával kapcsolatban mondta a miniszterelnök.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra

– mondta a kormányfő. Háború van a szomszédban, aminek bármilyen kifutása lehet és ezeken már most gondolkozni kell. Nehéz helyzetben van érzelmileg, hiszen emberek halnak meg. Lehet okoskodni geopolitikáról, biztonságról, de ezek mellett ott az ember, aki meghal. Tehát egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni. Ezért mondom, hogy nyugalom, stratégiai nyugalom. Nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni.

Úgy látom, a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba.

Katonát küldeni, azt jelenti, hogy részesei leszünk egy háborúnak. fegyvert küldeni azt jelenti, hogy akinek szállítunk, az lehet örülni fog, de aki ellen szállítunk annak ellenségei leszünk. Észnél kell lenni, nem lehet össze-vissza beszélni! Nem ennek VAN ITT az ideje!

mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainkank szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal – tette hozzá. Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága.

A teljes interjú itt nézhető, hallgatható végig: