Címlap Hírek Orbán Viktor ...

Orbán Viktor lehet az Európai Tanács új elnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke váratlan lépésre szánta el magát, és jelölt lesz az európai parlamenti választásokon. A döntés azt jelenti, hogy a Tanácsnak hamarosan új elnököt kell találnia, és ha nem sikerül, akkor a magyar miniszterelnök töltheti be egy rövid ideig a pozíciót. A forgatókönyv szerint Orbán Viktor nemcsak magyar kormányfő, hanem az Európai Tanács elnöke is lenne egy időben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke indul a júniusi európai parlamenti választásokon. A hírt a politikus szóvivője is megerősítette a Politico számára – amit az Index szemlézett. Michel megválasztása esetén már júliusban képviselő lehet, ez pedig azt jelentené, hogy az uniós vezetőknek nagyon gyorsan meg kell állapodniuk az Európai Tanács új elnökének személyéről. Ha ez nem sikerül, akkor Orbán Viktornak kell betölteni a tisztséget, mert júliustól Magyarország veszi át a soros elnökséget.

A Politico szerint azt a forgatókönyvet, amely lehetővé tenné, hogy Orbán vezesse az Európai Tanácsot, a tagállamok vezetőinek többsége elkerülné a magyar kormányfő és Brüsszel feszült viszonya miatt, ideértve a jogállamisági és Ukrajna támogatását illető kérdéseket.

Michel indulása az első alkalom, hogy a Tanács elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon, normál esetben november végéig, az új biztosi testület felállításáig maradna a posztján.

Bár Michel lépése jogi értelemben szabályos, az európai vezetőkre extra nyomást gyakorol, mert jóval több idejük szokott lenni arra, hogy megtalálják az Unió csúcsvezetői pozícióira alkalmas személyeket.

Miután június 6–9. között mind a 27 uniós tagállamban megtartják az európai parlamenti választásokat, a tervek szerint június 17-én, majd június 27–28-án ismét találkoznak az országok állam- és kormányfői. Valószínűleg ezeken a találkozókon fognak megegyezni Michel utódjáról.

Michel egyelőre nem árulta el, hogy a képviselői hely mellett más politikai ambíciókat is dédelget-e. De elképzelhető, hogy a liberális politikus az Európai Bizottság vezetői posztját akarja megszerezni.

(via Index / Borítóképünkön Orbán Viktor és Charles Michel / Fotó: Orbán Viktor Facebook)