Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi pince, ami nem a föld alatt, hanem a város fölé magasodik: ez Pécs toronypincéje! 

„Pécs a különleges tornyok városa!” – Így indult az a híradós anyag, amit 1969-ben készítettek a Siklósi úti felüljáró mellett épült emeletes pincéről. Akkor úgy mutatták be, hogy Magyarország egyedülálló körborpincéje. Az, hogy azóta épült-e hasonló és használják-e az ország más pontján, nem sikerült kiderítenünk. Az biztos, Pécsett ez az egyetlen pince, ami torony.

Bor tárolására, pezsgő palackozására használták, hat (vagy tíz) emeletes épület

Több ezren hajtanak el mellette nap mint nap

A téglaépítmény nyolcszögletű elrendezése lehetővé tette, hogy belsejében a körszelvényekben helyezzék el a boros medencéket. Ezeket a tárolókat üvegcsempével bélelték ki. A szinteket középen csigalépcső kötötte össze.

Palacküzem is volt itt

A téglaépületet lemez alumíniumlemez borítja

A félautomata palacküzemben volt, hogy 10 ezer üveget is megtöltöttek. Itt került palackba a Tenkeshegyi olaszrizling, a Pécsi cirfandli, a Zalakoppányi olaszrizling és a híres Pannónia pezsgő is is.

25 ezer hektolitert tároltak

Bár a fiatalabb generáció lehet már csak „hirdető táblaként” emlegeti az elhanyagolt épületet, a toronypince egykori dolgozója (aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét) mesélt egy-két érdekességet a helyről. Elmondása szerint a szintenként beépített hordókban 300, 500 liter bort is tudtak tárolni, mielőtt palackba került volna. Ebből legalább egy-egy tucat lehetett az épületben. Sajnos, a pezsgőgyártás hanyatlásával a nyolcszögletű épület a ’90-es évek végén már teljesen elvesztette funkcióját. Bár elmondása szerint sosem működött valami fényesen ez az elrendezésű pince.

Most egy magyar cég a tulajdonos

Sikerült elérnünk az építmény jelenlegi tulajdonosát, aki elmondta: a terület és a torony nyáron került hozzájuk. Elbontani nem szeretnék, mert egyfajta ikonikus épülete Pécsnek. A Pécs Aktuál kérdésére azt is elmondták, hogy gondolkoztak azon, hogy miként lehetne hasznosítani, hiszen körpanorámával rendelkezik a legfelső szintje, de jelenleg az állagmegóváson van a hangsúly. A hétvégi vihar kissé megtépázta a borítást.

Toronypince Pécs szívében

Így Pécs egykoron pezsgőgyártására használt építménye egyelőre megmarad a reklámtábláknak, ami mellett napi több ezer autós halad el reggel és este egyaránt.