Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi templomok különösen gazdag tárházai a régi csontereklyéknek, azonban vérereklye először érkezett a városba. Az ereklyék azért fontosak, mert a római katolikus szertartáskönyv előírása szerint meg kell tartani azt az ősi szokást, hogy a szilárd oltár alá vértanúk, vagy szentek ereklyéit helyezik, hogy azon misézni lehessen.

A díszes foglalatban lévő, apró szirmokkal övezett textildarabka őrzi II. János Pál pápa vércseppjét. Az apró textil kürül az alábbi írás olvasható latinul: Ex sanguine Sancti Joannis Pauli II Papae, vagyis a Szentek véréből II. Szent János Pál Pápa.

Fotó: Csobán Róbert

A vér-ereklye eredete szerint, amikor 1981. május 13-án Mehmet Ali Agca merényletet követett el ellene, a pápa súlyosan megsérült. Négy lövés érte, komoly vérveszteséget szenvedett, a textilre akkor került a vére. A merénylet idején viselt, golyóütötte reverendáját jelenleg Krakkóban őrzik.

Fotó: Csobán Róbert

A Pécs-Szent II. János Pál Plébánia védőszentjének vérereklyéjét október 22-én, a szent pápa liturgikus emléknapján adta át Pawel Sobstyl atya, aki plébánia testvérközösségének, a varsói Gyermek Jézus Plébániának a vezetője és egyben a varsói magyarság lelkipásztora. Pawel Sobstyl emlékeztetett arra, hogy az ereklye segít felidézni II. János Pál pápa szellemiségét, ami örökre velünk marad.

Fotó: Csobán Róbert
Fotó: Csobán Róbert