Címlap Arc Pécsre költöz...

Pécsre költözött a Vatikán volt főkertésze, az olasz Reali Alessandro

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Metszési bemutató a Vatikán egykori főkertészével Husztóton - állt egy meghívóban, amit először nehezen hittünk el. Egy kis utánajárás után tátva maradt a szánk: a pápa egykori főkertésze tényleg itt van, sőt Pécsre is költözött és most itt dolgozik Baranyában! Nem mehettünk el mellette, felkerestük Reali Alessandrót, aki mosolygósan fogadott minket. 

28 év Vatikán után Pécset választotta Sandro

Sandro felesége, Ági után jött Pécsre, hogy együtt tudjanak kertészkedni

A történet röviden: Reali Alessandro a pápa nyári rezidenciája után most Baranyában dolgozik. Sőt, olyan helyeken is segít, ahol más már rég feladta volna a munkát. Szinte hihetetlen, de 28 év vatikáni munka után a magyarokat és városunkat választotta a pápa egykori, mindig mosolygós főkertésze.

Szalatnakon kivágásra ítélt barackos, Husztóton metszési bemutató a 10 fokban

De nem mindennapi történet azért szerintünk is többet ér, ezért ellátogattunk Szalatnakra és Husztótra, ahol személyesen is megismerkedhettünk Sandróval és feleségével, Zengő Ágnessel.

– Húsz éve ismerkedtünk meg. Isztrián nyaraltam és lestoppoltam Sandrót. Ő felvett minket és az út végén, a parkolásnál beleszerettem. Félistenként tekintettem rá, mert olyan pici helyre be tudott állni az autójával – meséli mosolyogva Ági, aki akkor még nem tudta, hogy a pápa főkertésze mellett ül.

Megismerkedésük után viszont pár évre rá, már a Vatikán nyári rezidenciáján ébredt Ági. Sandro feleségül vette, született is két
gyermekük.

Sandrót családi házak kertjének megálmodására is felkérték már Pécsett, amit szívesen elvállalt

„Nem vagyok nyálasan romantikus alkat”

– mondta Sandro arra a kérdésre, hogy bedobta-e Áginál a „Vatikánban dolgozok” kártyát. Ági viszont úgy látja, hogy aki a természetben dolgozik és ilyen csodákat alkot, csak romantikus lehet.

Íme a pápa nyári rezidenciája és Sandro munkássága képekben:

A pápa nyári rezidenciája: ezért felelt Sandro

Ezeket a képeket eddig még nem sokan láthatták. A mindenkori pápa pihenőhelye ez. Sandro ezért az 55 hektárért és a hozzá tartozó gazdaságért felelt 28 éven át. Hatalmas fák, gyönyörű parkok, ahol még a pápával is volt idő beszélgetni.

Itt sétálnak a pápák és itt dolgozott Sandro

– Benedek pápával barátságosabb kapcsolatom volt, vele együtt ebédeltem és vacsoráztunk is. Voltam vele kirándulni, én voltam a sofőr. Ferenc pápának meg egyszer steaket is sütöttem vacsorára – meséli Sandro, akinek a nyári rezidencián alkalma nyílt egy kicsit másképp is megismerkedni a pápákkal. Ott minden nyáron egy-két hetet pihennek és jut idő beszélgetni is.

Hatalmas fák, amelyek metszéséért is Sandro felelt

Aztán irány Baranya!

Sandrót az elmúlt hétvégén már Baranyában láthattuk. Egy metszési bemutatóra hívták, amire természetesen igent mondott. Husztótra jött és az sem zavarta, hogy alig volt 10 fok. És természetesen itt is mosolygott! Íme:

A mindig mosolygós Sandro Husztóton, ahol metszései bemutatót tartott

Sandro egy éve költözött Pécsre, a felesége és gyermekei után. Most itt Baranyában folytatja a növények gondozását, kertek kialakítását, amiben a pécsi születésű felesége segíti.

Még több érdekes cikkért kövessétek a Pécs Aktuált!