Címlap Arc PÉLDAKÉP! Mar...

PÉLDAKÉP! Marika néni 85 (!) évesen is napi szinten fut, sőt versenyezni is jár

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valószínű, hogy Marika néni az ország egyetlen olyan futója, aki 85 évesen még versenyez. Igaz, "csak" rövidtávon, de még így is képes a fiatalokat megszégyenítő módon sprintelni. Története mellett nem tudtunk elmenni, Lóki Tamásnét minden pécsinek vagy inkább ország-világnak ismernie kell!

Marika nénit először a fiam fociedzésén pillantottam meg. Bár a hatalmas pálya tele volt ovissal és tizenévessel, a szülők tekintete az idős asszony mozgását követte. Talán sokan közülünk el sem hittük, amit látunk. Vagy csak aggódtunk? Gyorsan kiderült: nem, őérte egyáltalán nem kell!

85 évesen edzőruhában, futócipőben

Napi 1 óra edzés, heti ötször

– Könnyen meglehet, hogy én vagyok az egyetlen 85 éves, aki 100 méteren még rajthoz áll – válaszolta Marika néni arra a kérdésre, hogy hány hasonló korúval kell megküzdenie.

Nyugdíjas kora előtt kezdett újra mozogni

Lóki Tamásné nem mozgott mindig ennyit. Fiatal korában atletizált, majd a postán dolgozott, ami szinte minden idejét elvitte.

– Talán 56 éves lehettem, amikor rájöttem, hogy hiányzik a mozgás. Bár ennyi idős koromra már nagyon merevek voltak az izmaim – vallja az asszony, aki emiatt először asszonytornára iratkozott be.

Asszonytornával melegített a futásra

Marika néni példát szeretne mutatni a fiataloknak

– Évekkel ezelőtt kaptam egy speciális edzéstervet, amit azóta is szorgalmasan követek. Az otthoni teendők és keresztrejtvény után jövök le a PVSK-pályára – árulja el a napirendjét Marika néni.

A fiataloknak szeretnék példát mutatni

– Azt látom, hogy a mai fiatalok sokszor csak ülnek és nyomkodják a telefonjaikat. Pedig a napi mozgás nemcsak felfrissít, hanem kordában is tart – mondja.

„Ha én meg tudom csinálni 85 évesen, akkor más is képes lenne rá”

Marika néni egyébként gyalog jár edzeni. Húsz percre lakik a Verseny utcai pályától, ahová bemelegítésképp legyalogol. Majd a futás után haza.

–  Azt szeretném mindenkinek üzenni, hogy nem kell annyit mozogni, mint amennyit én. Csak tessék valamennyit! – zárta szavait a nagymama, akinek egyébként unokája ugyanarra a pályára jár kosarazni.  

A Postás SE igazolt versenyzője, de egyedül edz

Lóki Tamásné rengeteg éremmel is büszkélkedhet

Eljutott már Európa-bajnokságra, de állt rajthoz világbajnokságon is, ahonnan ezüst- és bronzéremmel térhetett haza. Idei utolsó versenye Gyulán lesz most hétvégén lesz, ahol 100 méteres síkfutásban áll rajthoz. Szurkolunk neki!

Minden elismerésünk, Marika néni!

Pár hónapja írtunk hasonlóan kedves történetről, nézzétek!