Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig nem látott öt pécsi fotó került elő egy finn erdész, Martti Tertti hagyatékából. A képek 1936- ban készültek a Hal téren és a Tettyén az erdész akkori látogatásakor. A képeket a "Eközben Finnországban" blog szúrta ki.

A finn erdész 1936-ban egy konferenciára érkezett Magyarországra. Martti Tertti végigjárta az országot, így Pécsre is eljutott. A városban öt képet készített, legalábbis ennyi maradt fent a Finn Erdészeti Múzeum interneten kutatható fotói között. A Hal és a Majláth téri piacon a dinnyét áruló kofákat és egy sokác asszonyt fotózott le, járt a Tettyén is, ahol a Böckh János utca felől megörökítette a havihegyi szikla keresztjeit, a tettyei romokat és a Barátúr utcát.

Sokac népviseletbe öltözött asszony a Hal téri piacon/Dinnyeárusok a Majláth (ma Kossuth) téri piacon 1936-ban

A képek jól visszaadják a nyári Pécs hangulatát, ami a finn redészt is megfogta. Magyarországi utazása során ennyi képet nem készített egyik városban sem.

A havihegyi kereszt a Böckh János utca felől nézve, a Barátúr utca és a tettyei romok

Az erdész a finn delegációval járta be az országot, vonattal érkeztek Berlinből.

„Találtam Martti Terttitől egy egészen alapos beszámolót a magyarországi útjáról egy korabeli, digitalizált szaklapban. Budapesten kívül jártak Sopronban, Veszprémben, Balatonfüreden, Siófokon, Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, Debrecenben, a Hortobágyon, Tolcsván, Lillafüreden, Gödöllőn. Utaztak erdei kisvasúttal, hajóztak a Balatonon és a Dunán, buszoztak az egész országban. Megnézték a Balaton-felvidék, a Mecsek, a Zemplén és a Mátra erdeit, tanulmányozták a homoktalajon ültetett erdőket az Alföldön. Martti Tertti pedig bőszen fényképezett. Fényképei főként erdőket mutatnak, de vannak városfotói is. Fotózott szürkemarhákat, pásztorokat, kukoricamorzsolókat, dinnyeárusokat, csendőrt, rendőrt. Megörökített hidakat, szállodákat, a Parlamentet, Pécsett a Tettyén található romokat, a sziklán álló keresztet. Nem csak az újságcikkéből, hanem a fényképeiből is az derül ki, hogy el volt ragadtatva. Érdekes utazás lehetett, ahogyan ma is érdekes nézegetni a háború által végleg eltörölt, általa fotózott, egykori magyar épületeket, életképeket” – olvasható Nácsa János Finnországban élő pécsi író, újságíró bejegyzésében, amely azEközben Finnországbanblogon jelent meg.