Címlap Hírek SZOKATLAN VID...

SZOKATLAN VIDEÓ! Borz „borzolja” a kedélyeket a Tettyén

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy tivornyázó borz szaglászta körbe kollégánkat a Havihegyi úton hétfő hajnalban. A mindenevő állatra nem jellemző, hogy jól érezné magát a városi környezetben, de most cseppet sem zavarta az ember közelsége. A borzról viszont érdemes tudni, hogy nagyon rossz a látása, inkább a szaglására hagyatkozik. A föld alatt képes több focipályányi területet kisajátítani magának. Hatalmas üregrendszert ásnak, amiben alvókamra, de még játszósarok is van a kicsiknek. Borz bemutatkozó: 

A borz zárkózottabb és félénkebb, mint a róka, városban nagyon ritkán találkozni vele.

Hatalmas üregrendszert kotor magának

Ha ilyen állatot látunk, szinte biztos, hogy föld alatti vár is van valahol a közelben. A hatalmas, járatokkal tarkított üregrendszernek éléskamrái, hálókamrái, sőt olyan kamrája is van, ahol ürít az állat. Kiterjedt, sokszor 2500 négyzetméteres üregrendszerben él a 10-12 egyedből élő klán.

Több tonna földet mozgathatnak meg

Ha egy ovális lyukat látunk a földön, akkor utalhat arra, hogy ezt nem róka vájta. A borz „bejárata” nagyobb, mint a ravaszdié. Az üregrendszert az egymást követő generációk akár évszázadokig is használhatják. Az üregrendszer ez idő alatt egyre bővül. Egy angliai üregrendszer vizsgálata során kiderült, hogy a 879 méter hosszú alagútnak 178 bejárata és 50 kamrája van. A becslések szerint közel 70 tonna föld kitermelésével épült fel – írja a Wikipédia.

Csak óvatosan! Éles hosszú karmai vannak

Nem érdemes sarokba szorítani. Bár nem egy támadó állat, a rókát kenterbe veri harciasság tekintetében, ha veszélyben érzi magát. Kutyának, macskának komoly ellenfele lehet, hiszen hatalmas és hosszú karmait nemcsak kaparásra, hanem védekezésre is használja.

Elég nagy ez a borz

Nagyon rossz a látása, ezért ha nem mozdulunk, akkor egészen közel is jöhet hozzánk

A borz félénk állat, de ha egy mozdulatlan ember közelébe ér, csak akkor ijed meg tőle, ha ki is szimatolta azt. Ez történt olvasónkkal is.

Maximum 16 évig élnek

A borz legfeljebb 1 méteresre nőhet, amiből 11-20 centiméter a farok. Súlyát tekintve viszont elérheti a 17 kilogrammot is. A hím valamivel nagyobb a nősténynél.