Címlap Baranya Támad a hányá...

Támad a hányással, hasmenéssel járó calicivírus, Pécsen több gyermek is lebetegedett már

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Irtózatos hasgörcs, majd pár perc múlva hányás és hasmenés is jelentkezhet egyszerre a calicivírus esetében, ami az elmúlt pár héten több óvodás csoportban is felütötte a fejét Pécsen. Az 5-6 napig tartó, lázzal, gyengeséggel és levertséggel is járó fertőzés főként közösségekben terjed. Van olyan ovis csoport, ahol úgy működnek, mint amikor tombolt a koronavírus-járvány - mondta Molnár Csilla háziorvos

A járvány robbanásszerűen kezdődik, de gyorsan is „levonulhat”

– A calicivírus nagyon gyakran előjön, tavasszal és ősszel is felütheti a fejét. Főleg a gyerekeket érinti, sok helyen egy egész ovis csoportot is képes megfertőzni – mondta a Pécs Aktuál kérdésére Molnár Csilla háziorvos.

Fertőtleníteni kell a kezet és nem árt a maszk

– Amit elsősorban tehetünk a megelőzés érdekében, hogy sokszor mossunk kezet. A fertőzés szennyezett kézzel, tárggyal (játékokkal), de akár víz útján is terjed. Így nem árt a fertőtlenítés azoknál a családoknál, ahol a gyermek hazavitte a betegséget – fogalmazott a háziorvos, aki hangsúlyozta: míg a gyerekeknél hányás (hasmenés nélkül), addig az idősebbeknél hasmenéssel (hányás nélkül) is jelentkezhet a calicivírus.

A vírussal szennyezett levegő is továbbíthatja a fertőzést

Éppen ezért szinte „robbanásszerűen” kezdődik a járvány, ami főként gyermekek, családok körében, de idősotthonokban is elterjedhet.

5-6 nap alatt meggyógyul a beteg

– Lappangása 2-3 napig tart, majd a lefutása is hasonló. Így egy hét alatt túl lehet rajta lenni, de nagyon fontos a folyadékpótlás. Sőt, ha szükség van rá, akkor hányáscsillapítót is alkalmazzunk – figyelmeztetett Molnár Csilla.

A calicivírus-fertőzést csak tünetileg lehet kezelni

Azaz a hasmenés, hányás, láz enyhítését célozzák elsősorban. Az antibiotikum szedése felesleges, sőt ebben az esetben még árthat is (az antibiotikumok nem hatásosak vírusos fertőzések esetén). Fontos azonban, hogy a folyadék mellett a sóbevitelre és a vitaminpótlásra is odafigyeljen a beteg.