Címlap Hírek Teljesen leál...

Teljesen leállt a sí kölcsönzés a vírus miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt három hónap alatt mindössze húszan béreltek sífelszerelést Pécs legnagyobb síkölcsönzőjében, tavaly több mint ezer felszerelést kölcsönöztek a szezon alatt.  Pont azok a síterepek lettek elérhetetlenek, amit a pécsiek a legjobban kedvelnek. Azért nincs minden veszve, adunk pár tippet, hol lehet egy jót síelni.

Tavaly ilyenkor mozdulni sem lehetett az Alkony utcai kölcsönzőben, ahol egy órás ottlétünk alatt mindössze ketten léptek be.

– Enyhén fogalmazok, ha azt mondom, hogy gyenge a szezon, egyszerűen nulla. Akik bejöttek azok Eplénybe vittek lécet egy napra. Össze tudom számolni a két kezemen, hogy hányan kölcsönöztek idén. Külföld semmi, hiába van nyitva több környező országban néhány pálya – mondta a Pécs Aktuálnak Uzsoki Csaba a síkölcsöntő tulajdonosa.

A Balkánon szabad a pálya, de a pécsiek többsége is az oszrák, szlovén, olasz és francia síterepeket favorizálja, mindössze egy-két százalékuk az, más választ más úti célt.

Uzsoki Csaba szerint nálunk nem túl népszerű a sífutás, de ha nincs más, ez is üdítő lehet, főleg úgy, hogy remek pályák vannak a környéken, már akkor is, ha csak 5-10 centi hó esik. Az idei havazások miatt mindössze néhány sífutólécet vettek ki egy-egy napra.

Rotary kör

Ha lenne még hó, a héten, akkor a Mecsek is tuti!

Van pár sífutásra alkalmas hely a környéken, ilyen a Rotary-kör, amely a 3 kilométeres körben öleli körbe a Tubest. Sífutásra kiváló még a Mandulás-Remeterét útvonal, a Lapis-Sós hegyi kilátó közötti út, valamint az Erzsébet erdészeti út az Árpád-tetőtől nyugati irányba és a kék túra útvonala keleti irányba. Aki hajlandó többet is utazni a kényelmesebb sífutását, annak érdemes kipróbálnia a Dráva töltést, vagy a Szaporca és a Dráva folyó közötti sík terepet.

Árpádtető környéke

A bevallásosoknak a külföldi síelés is elérhető, a Balkán legjobb síterepei továbbra is nyitva vannak, ráadásul közelebb, mint a legmenőbb osztrák vagy olasz pályák.

Montenegróba január 12-től szabad a beutazás teszt- és karanténkötelezettség nélkül. A legjobb síterep Kolasin 630 km-re van Pécstől, a 14 km-es pályarendszere mindössze 3600 Ft a napijegy.

Szerbia legnagyobb és legmodernebb osztrák színvonalú síterepe Kopaonik 55 km lesikló, és 20 km sífutó pályával várja a síelőket, Pécstől mindössze 500 km-re. 1057 és 2017 m között fekszik, a pályákhoz 24 felvonó visz fel, köztük számos éjszakai sízésre is alkalmas.

A szerbiai síelésnek mindössze az a hátránya, hogy a magyar turisták csak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel utazhatnak be Szerbiába. A sífelvonókon kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint 1,5 méteres távolságtartás, ezért a kabinos felvonókon maximum 1 ember utazhat.

Ahol lehet síelni:

Számos országban, Koszovó, Montenegró, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Spanyolország, Andorra, Ukrajna, Oroszország, Románia és a skandináv országok, csak az időjáráson és a hóágyúkon múlik minden.