Címlap Gazdaság Tíz négyzetmé...

Tíz négyzetméterre juthat egy vásárló minden boltban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón elárulta, hogy a kabinet - némileg módosítva a kamara ajánlásán - egységesítette a kért négyzetméternyi tartózkodási arányokat, így minden üzlettípusra ugyanazok a szabályok lehetnek érvényesek egységesen a kereskedelemben - olvasható az Index szemléjében.

Péntek reggel 6-kor ül össze ismét, és dönt a boltnyitás pontos menetrendjéről az operatív törzs – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter már most annyi konkrétumot elárult, hogy a jelenlegi tervek szerint

EGYSÉGESENMINDEN EGYES ÜZLETHELYSÉGBEN TÍZ NÉGYZETMÉTERENKÉNT CSAK EGY VÁSÁRLÓ TARTÓZKODHAT.

Azaz fontos kitétel, hogy legyen szó bármilyen szolgáltatást nyújtó boltról, ezekre egységes szabályok lesznek érvényesek, például függetlenül attól, hogy az adott bolt egy plázában, nagyobb bevásárlóközpontban van-e.

Ezzel csupán részben fogadta el a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hét eleji újranyitási javaslatát – tette hozzá Gulyás Gergely, aki arról is beszélt, hogy a kamara a kormány kérésére további javaslatokat fogalmaz meg a jövőben.

Az operatív törzs megvizsgálja a 10 négyzetméter/egy vásárló javaslat életszerűségét. Ezen belül is a fő kérdés a miniszter szerint, hogy az új, kilátásba helyezett lazító rendelkezés milyen hosszú sorokat eredményezne az üzlethelyiségek előtt a húsvét előtti időszakban.

Ezt javasolta a kamara

Kedden derült ki, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara több szektorban úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitást javasol a boltokban. Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kamarával megbeszélés után úgy fogalmazott, tárgyalópartnerei és képviseltjeik harcosak, újranyitást akarnak. Ugyanakkor a kormányfő kiemelte, első az életvédelem, ezért míg mindig 65 év feletti, oltásra regisztrált magyar nem oltottak be, addig az újranyitást nem kezdhetjük meg.

A Parragh László vezette MKIK eredetileg azt kérte, hogy a kiskereskedelmi üzletekben öt-tíz négyzetméternyi hely jusson egy vevőre. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében pedig 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre. Míg a plázák, a nagyobb bevásárlóközpontok esetében egyedi szabályozást tartottak volna észszerűnek, miközben a bennük található közös terekre is vonatkoznának a négyzetméter-alapú korlátozások.

Az elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy a kormány átlagolta a javasolt négyzetméternyi tartózkodási számokat, és mindenkire ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek a kereskedelemben.

A kamara emellett azt tanácsolta, hogy a védettségi kártyával rendelkezők szabadabban hozzáférhessenek bizonyos szolgáltatásokhoz, így kiemeltebben vehessék igénybe a vendéglátói és turisztikai szolgáltatásokat. Újabb vásárlási idősávok bevezetéséről nincs szó.