Címlap Hírek TUDNOD KELL! ...

TUDNOD KELL! Egy gombnyomással életet menthetsz a Balatonon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az applikáció 3 másodperc alatt elküldi a koordinátákat, a segítség pedig pillanatok alatt földön, vízen vagy akár levegőben is érkezhet a pontos címre!

Az applikáció – amit okostelefonra lehet letölteni – már 8 éve működik, de sokan még most sem ismerik. Sajnos.

– Pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba, akik a baj pontos helyét ismerve a mentőhajókat riasztják is – mondta Rácz Ferenc vízimentő. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa hozzátette:

az életmentő segítség díjtalan.

Sokszor nem tudják meghatározni a baj pontos helyét, ez segít ebben

– Egy viharban, sötétedés után vagy esetleg a vízben sokkal nehezebben lehet megmondani, hogy mi is a pontos koordináta, hova érkezzen a segítség. Ez az alkalmazás azonnal felismeri a helyzetünket, nem kell magyarázni – tette hozzá Rácz Ferenc.

SUP-posoknak, vízibicikliseknek vagy kirándulóknak is segítség

– Volt már arra példa, hogy egy elesett kerékpároshoz kértek segítséget, akihez így gyorsabban érkezett a segítség. Sőt, ha gyorsabban megközelíthető vízen, mint szárazföldön, akkor ez alapján is érkezhet egy mentőscsónak vagy épp egy mentőhelikopter – tette hozzá Rácz Ferenc.