Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éppen 100 éve karácsonykor nyitotta meg "urikávéházát" Weisz Ferenc a Színház téren! A kávéház hamar a pécsiek kedvenc helye lett, üzleti megbeszélések és baráti beszélgetések helye. Volt cigányzene, villányi bor, ide vitték vendégeiket a pécsi városvezetők is. 1930 szilveszterén itt itták meg a városban a legtöbb pezsgőt!

A Korzó a két háború között a legnépszerűbb kávéház és étterem volt a városban. Az 1930-as szilveszteri rekord pezsgőfogyasztás még az újságokba is belekerült, mert a vendégek elképesztő mennyiséget öntöttek le a torkukon. A beszámolók szerint az év végi ünneplés kényszeredett és hangulattalan volt, valószínűleg bánatukban ittak a pécsiek.

Először csak kávéházként működött, amíg a vendégsereg kívánságára melegkonyhával ki nem egészült. 1923 karácsonyára nyílt meg egy bankfiók helyén. A berendezés pazar volt, erről így írt a Dunántúl napilap.

Az étterem berendezése bármely világvárosban is feltűnést keltene. A berendezés megépítésénél elsősorban Hegedűs Ferenc asztalosmester érdemel megemlítést. Az emeleti és földszinti helységek famunkái; a lépcsők, karfák, oszlopok valóban remekbe készültek. Hasonlókép precíz munkát végzett a Ruppert és Novinics cég, úgyszintén a lakatosmunkáknál Köhler Aladár. ízlésesek Weiser Ferenc tapétái, a kőművesmunkák ezzel szemben Himmel és Beok építőmesterek tudásának újabb bizonyságai.”

Az étterem a legízletesebb kosztot nyújtotta vendégeinek. Erre az volt a garancia, hogy konyhafőnöknek sikerült megnyerni Drumusz Józsefet, a budapesti Hungária szálloda éttermének volt főszakácsát. A kávéház hosszabb időn át művészek, írók törzskávéházaként, mindennapos találkozóhelyeként működött.

A pazar belsőből mára semmi sem maradt, az épületet a nyolcvanas években teljesen kibelezték, és az akkori kornak megfelelően átépítették. Az új Korzó 1986-ben nyílt meg.

„Szakértők szerint nagyon szép. Belső berendezésében sok minden emlékeztet majd a régi kávéházakra. Például a márványlapú asztalok, tükrök, olvasókeretes napilapok. Pécsett a Corso művészkávéház volt. Míg meg nem szüntették, mint a többi ‘polgári csökevényt’…” – írta a megnyitó után a Dunántúli Napló.

Vajon melyik volt szebb?

Az épület, az 1896-ban épült Schwarcz-féle ház, mely volt Sugár Miksa Otthon kávéháza, majd Vigadó, Szakszervezeti székház és bank is. 1924 óta folyamatosan étteremént és kávéházként működik.