Címlap Hírek Új kereszt ma...

Új kereszt magasodik a Mecseken, zarándokhellyé válhat Kövestető

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország 21 pontjára, köztük a Kövestetőre is került egy tölgyfából készült, négy méter magas kereszt.

A tölgy az élet fája, mindent kibír

Az erdészek emblematikus fájából, tölgyből készült a Kövestetőre állított kereszt

A gyalogosan is könnyen megközelíthető kilátó mellett található, négy méter magas alkotás új zarándokhellyé válhat.

– Nem véletlen, hogy ezt a fát használtuk. Közép-Európába ez az a fafaj, amihez a legtöbb életközösség tartozik – hangsúlyozta Ripszám István. A Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított alkotás országszerte 20 másik erdőben is megtalálható.

Folyamatosan újulnak meg az emlékhelyek a Mecseken

A kilátás is pazar Kövestetőről

– A Mecseken 2017 óta különös figyelmet fordítunk arra, hogy emlékhelyeinket megújítsuk. Most pedig, amikor új keresztet állítunk egyfajta koordinátarendszert, egy viszonyítási pontot is nyújtunk az ide látogatóknak – tette hozzá Ripszám István.

Összetartozást jelképez

21 ilyen kereszt található országszerte

– Az ezeken az útvonalakon megforduló emberek a kereszt mellett elhaladva fejet hajthatnak a természet nagysága előtt és kicsit elcsendesedhetnek – tette hozzá Hoppál Péter. Az országgyűlési képviselő kiemelte: az 52. Eucharisztikus Világkongresszushoz hasonló esemény utoljára 1938-ban volt Magyarországon. Mostani pedig nem múlhat el nyom nélkül. Így ez a kereszt egy felkiáltójel is egyben a 21. századi zarándokok és erdőhasználók számára – mondta a politikus.