Címlap Hírek Vonattal a Ba...

Vonattal a Balatonra? Bevállaltuk, sőt kerékpárokat is vittünk magunkkal!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A cikk elején szeretnénk leszögezni: a szerző lassan 30 esztendeje Balaton-rajongó, a következő pár sor egy szombati fürdőzés margójára született, tényekre támaszkodva - lásd fotók!

Megteltek a legnépszerűbb, ingyenes strandok a déli parton, fogy az 1000 forintos lángos és a 600 forintos fagyi, de azért okosba’

Még egy napra is sokan választják a Balaton helyenként 29-30 fokos vizét a felfrissüléshez. Sőt, szombaton annyian voltak Balatonlellén, hogy a kora esti órákban gyalogosan is nehezen lehetett közlekedni a parti utcácskákban.

Balatonlelle szombat kora esti órákban

Nem csoda, itt még mindig ingyenes a strand és a parkolás, valamint egymást érték a rendezvények. Emellett a közelgő zivatar is sokakat indulásra sarkallt.

Mi Balatonboglár népszerű és európai színvonalra fejlesztett Platán strandját választottuk, ahová bringával érkeztünk

a nyár egyik legmelegebb napján. ABALIGETRŐL ÉRKEZTÜNK, BICIKLIVEL (erről kicsit lejjebb olvashatsz). Van itt foci- és kosárpálya, teqball és ping-pong asztal, több játszótér és homokozó is a legkisebbeknek. Ráadásul strandkézilabda bajnokságot is tartottak a hétvégén, ami látványban sem volt utolsó.

A 40 fokos hőségben is zajlott a bajnokság, megalapozta a sportos kedvű strandolók jó hangulatát

Gulyásleves 1890 forint, gyereklángos 600 a boglári parton

12 és 13 között mozdulni sem lehetett a büfék között. Igaz, ez egy hétvégi nap volt!

Bár egyre több strandoló érkezett a Balaton partjára hűtőtáskával, ebédidőben kígyózó sorok álltak a büfék előtt. Szombaton a Platán strandon a lángosos volt talán a legnépszerűbb, itt a sima lángost 1000 forintért úgy vitték, mint a cukrot, de a 900 forintos pizzaszeletek is szépen fogytak ebédidőben. 

Ugyanezen a partszakaszon 1890 forintért kanalazhattak a levesek szerelmesei gulyást, 990 forintért krumplilevest. 300 forint egy darab palacsinta és 800 a sima gofri. Aki pedig sült csirkére szavazott 4000 forintért kaphatott egy egész pipit a Platánon, de a pacal pöri sós krumpli kombó 3290 forintért is csábító volt egyeseknek. Összegezve: itt minden is kapható, igaz mi az otthonról hozott vizet, üdítőt és szendvicsek mellett tettük le a voksunkat.

A Platán strand ingyenes, wc és parkolás viszont fizetős

Tényleg jó érzés látni, hogy a 200 forintos mosdóhasználatot egyre többen választják a tó és a bokrok helyett. Bár körülbelül minden 4. üríteni vágyó átslisszan az önműködő kapu mellett. De többen bevállalják a napi 1000-1400 forintot mosdóra költeni, minthogy a magyar tengerbe végezzék el a dolgukat. Halkan megjegyzem: még mindig nem annyian, mint amennyien furán ácsorognak a Balatonban másodpercekig. Khm! És a parkolás? A parkolás az I. díjövezetben 400 forint/óra és este 10 óráig kell megváltani a jegyet. Jobban járunk biciklivel vagy gyalog. Hogy hogyan? ÍME!

Hogyan spóroltunk több tízezer forintot a strandon? Kerékpárral és vonattal érkeztünk. Egy napra is nagy kaland, bár fárasztó!

A bringákkal együtt is utazhatunk. A gyerekeknek örök élmény!

Mi Abaligetről jöttünk, biciklivel! Egy felnőtt, egy gyermek, két kerékpár, két átszállás és 2,5 óra alatt értük el a Balatont.

Az utazás így 3200 forintba került, a 14 év alattiak ingyen vonatoznak, a kerékpárok szállítása pedig 500 forint/db. A vonat egész tűrhető volt, a célba érkezés pedig még üdítőbb, mint autóval. 6 óra 28-kor szálltunk vonatra és 10:00-kor már Fonyódon kerékpároztunk Boglár irányába.

Kereken öt percet késett a vonat, de az átszállás mindenhol simán ment Fotó: Abaliget, vasútállomás

Dombóváron és Kaposváron szálltunk át, várni szinte alig kellett. Tényleg felemelő érzés volt ilyen gördülékenyen érkezni a Balatonhoz. Vissza 18 óra 44 perckor indult a vonat és 21:22-kor értünk volna Abaligetre egy átszállással – ezt mi már nem vállaltuk. Az éjszakát Lellén töltöttük.

A strandoláshoz az ételt és italt hoztunk, igaz 3 gombóc fagyit megengedtünk magunknak és a 400 forintos kávé is lecsúszott a szendvicsek után. A gyermeket pedig a csúszdaparkba is befizettük, ami 2900 forintba került egész napra.

Fotó: Balatonboglár, Platán Strand

Nekünk megérte, nagy kaland volt! Persze, mindenki másképp strandol és „balatonozik”. Sokan nem vállalják a vonatozást, főleg nem biciklikkel. De azért egy próbát megér, még az is lehet, hogy másnak is jó mulatság és kaland, nemcsak nekünk!

Balatonra fel!