Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges programot indítottak Pécsett, kismamáknak és pocaklakóknak tartanak zeneterápiát. A Pannon Filharmonikusok koncertjein a mama hasában növekvő magzatokra próbálnak jótékonyan hatni úgy, hogy közben az édesanyáknak nyújtanak zenei élményt Magyarország egyik legjobb akusztikájú koncerttermében, a Kodály Központban.

„Ha az édesanyában megemelkedik az endorfin hormon, akkor jól érzi magát. Ha ő jól érzi magát, akkor a magzatra is jótékony hatással van” – kezdi Hrubi Zsuzsanna, zeneterapeuta a nemrég indult új találkozások lényegét.

Nemcsak az akusztika, hanem a látvány is hatással van a szülőre

Nem csak a komolyzene kedvelőknek ajánlják

– Az édesanya a babájával meghallgatja az esti koncert főpróbáját és amikor annak vége, akkor egy kis terembe átvonulunk és ott folytatódik az élmény feldolgozása – részletei a Pocaklakó program lényegét a szakember.

A túlzott hanghatástól nem kell félni, burokban van a magzat

– A pocakban fejlődő babának már hat hetes korában elrendeződnek a belső fül szövetei, tehát elindul az érzékelés. Körülbelül 16 hetes korától hallja már az édesanya hangját. A csontok rezgésén keresztül érzékeli a hangokat, a ritmusokat és a belső szervek, a szív munkáját – mondja a zeneterapeuta.

Még az is lehetséges, hogy rögzül egy-egy hang, egy emlékkép a babában ilyenkor. Így amikor megszületik, már nem idegenkedik a zenétől sem annyira.

Hrubi Zsuzsanna hozzáteszi: a magzat egy védett burokban van, nem kell félni a hangversenyen, vagy ezeken a foglalkozásokon, hogy kellemetlen lenne neki. A magzat mindig egy picit tompítottabban, óvatosabban hall, de érzékel. És minél több érzékelés van, annál több tapasztat van. Így amikor világra jön, már másképp áll a hangokhoz.

Hrubi Zsuzsanna: A zene adta lehetőségek tárháza végtelen nemcsak a fejlesztésben, hanem a kapcsolatteremtésben, bizalomépítésben, lélekápolásban, érzelmek megélésében is. E gondolatok szem előtt tartásával fűzzük fel a gyöngyszemeket együtt a foglalkozásokon, ahol a zene segít, hogy fényesnek is lássuk őket (Fotó: PFZ)

– Azt gondolom, hogy egy rugalmas életet élünk a férjemmel és szeretném ehhez szoktatni a lányunkat. Jó lenne, ha ő is mindenhova el tudna majd jönni velünk. Úgy gondolom, hogy a szülőkkel való szoros kapcsolat kiépítésében rendkívül hozzájárul, hogy együtt csináljunk programokat, lehetőleg minél többet – mondta Ritter Ágnes, aki 36 hetes várandósként vett részt a programon.

A rock koncertekre is igaz: ha jó a mamának, jó a babának!

– Amit az édesanya is képes meghallgatni és elviselni és jó érzéseket fakaszt belőle, az a babának biztos, hogy jó lesz a babának is. És ez a koncert műfajától független, tehát nem biztos, hogy csak a klasszikus zenére igaz. Ugyanúgy a rock koncertekre is – tette hozzá Hrubi Zsuzsanna.

Ritmusjátékok, művészetterápia és különböző zenei eszközök

A következő ilyen Pocaklakót április 27-én tartják, utána pedig június 8-án.

2023. ÁPRILIS 27., csütörtök 10.00

Bartók Béla: I. hegedűverseny, Op. posth. Baráti Kristóf – hegedű Vezényel: Bogányi Tibor

2023. JÚNIUS 8., csütörtök 10.00

Albert Roussel: A pók lakomája – zenekari szvit

Vezényel: Hontvári Gábor