Címlap Baranya A pécsi tudós...

A pécsi tudós szerint ősszel jöhet a hatodik hullám

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A friss adatok szerint leszállóágba került a koronavírusjárvány; ez várható is volt, a kórokozónak ugyanis az őszi–téli időjárás kedvez – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az InfoRádiónak. Szerinte éppen ezért a negyedik oltás beadásával is érdemes várni.

Jakab Ferenc a kórházi ápoltak és regisztrált fertőzöttek számaiban hisz, amelyek csökkenő tendenciát mutatnak. Ez nem meglepetés, hiszen a koronavírus-járvány szezonális, elsősorban ősszel és télen dominál, míg tavasszal és a nyári hónapokban lassabb terjedést mutat – emlékeztetett a szakember.

– Nem azt mondom, hogy nem lesznek új fertőzöttek, de jóval kevesebb és jóval alacsonyabb arányban, és sokkal lassabb lesz a járvány lefolyása

– fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy jöhetnek-e újabb variánsok, illetve egy hatodik hullám, úgy fogalmazott: aki ezt most meg tudja mondani, az jósgömbből dolgozik, de

virológiai szempontból minden realitása megvan annak, hogy őszi–téli időszakban újabb járvány fog kibontakozni.

Óvatosan a negyedik oltással?

A pécsi tudós úgy vélekedik nem tudni, hogy a vírus milyen súlyos infekciót fog a jövőben okozni, mert az nagyon sok mindentől függhet: a lakossági átoltottságtól a védettségi szint meglétén át a variánsig. Emlékeztetett, a mostani egy szerencsés konstelláció, hiszen az omikron relatíve gyengébb klinikai tüneteket okoz, az átoltottság pedig relatíve magas, de ez változhat, jöhetnek másfajta variánsok.

A negyedik oltás beadását viszont jelen pillanatban két okból nem javasolja:

  • Egyrészt nincsenek meggyőző tanulmányok abban a tekintetben, hogy mennyire hatékony, mennyire hatásos,
  • másfelől csökkenő tendencia látható, ezért érdemesebb lenne várni vele az őszi-téli időszakig.

A tudós ugyanakkor nincs ellene a negyedik oltásnak, és javasolja is, főként az idősebb korosztálynál, az egészségügyi dolgozóknál, a vírusfertőzésnek jobban kitett személyeknél, valamint olyanok esetében, akik már régebben vették föl a harmadik oltást. Ugyanakkor hozzátette: ne most oltassunk, hanem majd ősszel, télen, a következő járvány berobbanása előtt, hogy friss legyen az immunválaszunk, hogy meglegyen a magas szintű védettségünk.