Címlap Egészség A pécsi virol...

A pécsi virológus megmutatta, hogy miért fontos a 60 év felettiek harmadik oltása

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kemenesi Gábor pécsi virológus szerda este Facebook-oldalán mutatott be egy adatsort Izraelből, ahol több mint hat hónapja átoltották a 60 év feletti lakosságot. A virológus szerint az alul látható ábra a delta variáns által okozott járványhullámra vonatkozik és a függőleges tengelyen a százezer főre vetített fertőzések számát mutatja.

Vakcina nélkül rossz a helyzet (legnagyobb esély a fertőzésre), két dózissal látványosan jobb és ami a lényeg – a harmadik dózis látványosan csökkenti a delta variánssal való fertőzés esélyét, még a két vakcinadózishoz képest is

– közölte.

KEMENESI GÁBOR / FACEBOOK

Kemenesi emlékeztetett, hogy a 60 év felettiek esetében a gyorsabb immunmenória-vesztés állhat ennek hátterében, de ez mindenképp egyértelmű bizonyíték arra, hogy van értelme a harmadik oltásnak. Hozzátette, hogy noha Izraelben Pfizerrel oltottak, az általános gyakorlati haszna a vakcináknak jól látszik, a többi esetén is hasonlóra lehet számítani.

Harmadik oltásra fel, mert a „delta-hullám” minden eddigi jel szerint érkezik!

– figyelmeztetett a virológus.

(via 444)