Karikó Katalin is megszólalt a harmadik oltásról és a vakcinák keveréséről

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az első kettő, a Nobel-díj-várományos professzor pontosított.

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy kérhető lesz a koronavírus elleni harmadik oltás. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azt mondta szombaton, hogy a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja, tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn azt mondta a Népszavának, hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Karikó Katalin szerint az AstraZenca es a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik oltás.

A világhírű tudós erről az RTL Híradónak írt.

A csatornának Rusvai Miklós állatorvos azt mondta, hogy a vektorvakcináknál, tehát az AstraZeneca és a Szputnyik oltásánál kimondottan előnyös lehet, ha a harmadik oltás más típusú. A kínai Sinopharm-vakcinával oltottaknak is azt javasolja, hogy harmadiknak más védőoltást kérjenek.

Előző sztori

Óvatosan az erdőben!

Következő sztori

További két beteget azonosítottak megyénkben

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1