Címlap Baranya Tojássárgájáb...

Tojássárgájából készül koronavírus elleni ellenanyag Mohácson

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SZKK) virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. azon kutatásfejlesztési projektjében, amelyben tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid19-vírussal szemben hatékony ellenanyagot.

A Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a Prophyl Kft. évek óta keresi annak a lehetőségét, hogy miként tudnának együtt dolgozni, azonban eddig nem akadt erre megfelelő alkalom.

Cél a vakcinatojás előállítása

A koronavírus-járvány és annak megfékezése most megadta azt a közös
célt, amiben a kutatók és a szakemberek közösen dolgozhatnak. A mohácsi Prophyl Kft. egyik fő profilja, hogy gyógyszeripari alapanyagként úgynevezett SPF- illetve vakcinatojást állít elő, amelyeket többek között vakcinák előállítására használnak fel humán- illetve állatgyógyászati gyógyszergyártók. Ennek a tudásnak, és a PTE SZKK speciális virológiai laboratóriumi hátterének együttes használata adta azt a lehetőséget, hogy egy a tudományos világban már ismert technikát újszerűen alkalmazva olyan ellenanyagot állítsanak elő, ami hatékonyan használható a SARS-CoV-2 ellen.

A kutatásfejlesztési projekt elsődleges célja, hogy IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus-fehérjével – specifikus kórokozóktól mentes – csirkéket. Az oltást követően nemcsak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, amely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

Hamarosan kezdődhetnek az állatkísérletek is

A pécsi virológusok a kezdetektől nagy szerepet vállaltak a projektben, az ellenőrző vizsgálatok és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a Prophyl Kft. speciális telephelyén történik, a vér-, illetve
tojásminták tesztelése azonban már az SZKK-ban. Itt azt vizsgálják a kutatók Prof. Dr. Jakab Ferenc vezetésével, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust. Ezek a kísérletek nagyon jó eredményeket
mutatnak, így hamarosan – várhatóan szeptemberben – megkezdődhetnek az állatkísérletek is.

Orrspray is lehet

A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyagot a tervek szerint nem vakcinaként alkalmaznák, mégis a betegség megelőzését szolgálhatná azáltal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust, így több órán keresztül védhetne majd a fertőzéstől.

(PTE, illusztráció: Csortos Szabolcs)