Címlap Közélet 1400 forint ó...

1400 forint óránként: ennyit, de inkább többet keres egy fizikai munkás Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis ez derült ki a Trenkwalder és a Moore Hungary elemzéséből.

Közölték: az 1250 forint alatti órabér már az ország egyetlen pontjára sem jellemző

Sőt, tavalyhoz képest is nőtt az átlagbér, ami négy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1352 forintos szintet – derül ki a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég közleményéből.

7 ezer munkavállaló béradatait dolgozták fel

ROSSZ HÍR: Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér, ugyanúgy mint Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, Közép-Magyarországon és a fővárosban viszont már az 1900 forintos szintet is átlépte.

Több lehet a fizu a következő hónapokban

A gyártó- és feldolgozóipari fizikai dolgozók bérnövekedése ismét gyorsulni fog, és az átlagórabér országos szinten is hamar eléri az 1500 forintos szintet. Amellett, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával ismét egyre erősödik a munkaerőhiány, számos más szektorban (építőipar, vendéglátás) az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek, ami átmenetileg erősödő konkurenciát képez a munkaerő megszerzésében és megtartásában – tette hozzá Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója.

Bruttó 700 ezer és 1 millió között keres egy középvezető

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatai alapján azt írta, a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közlemény szerint arra mutatott rá, hogy a középvezetői szegmensben a járvány kitörését követően gyakorlatilag megállt az átlagbérek emelkedése, ám most ismét emelkedő pályára kerülhetnek a bérek. A cégek vezetői szinteken is egyre több munkavállalót vesznek fel, a belépési forgalom (4,2 százalék) jóval felülmúlva a kilépések arányát (2,9 százalék).