Címlap Közélet Ferenc pápa s...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a papi cölibátus eltörlését. A katolikus egyházfő erről az argentin Infobae hírportálnak adott interjújában beszélt.

Emlékeztetett arra: a keleti katolikus egyházakban engedélyezett, hogy egy pap nős legyen. „Nincs ebben ellentmondás” – jelentette ki a 86 éves egyházfő.

Az Infobae azon kérdésére, hogy a cölibátus visszavonható-e, Ferenc pápa igennel felelt. Kijelentette, hogy a nőtlenség a nyugati egyházban „ideiglenes, átmeneti előírásnak” számít, szemben például az „örökre” szóló papi hivatással.

Mindazonáltal kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több férfi szentelné életét a papi hivatásnak, ha engedélyeznék számukra a házasságot.

Szívesen látják a melegeket az egyházban

A katolikus egyházfő beszélt a melegek helyzetéről is. Kijelentette, hogy Isten – amint az evangélium hirdeti is – mindenkit szívesen lát egyházában, így a melegeket is.

„Jézus nagyszerű választ adott erre a kérdésre: mindenki, mindenki térjen be” – mondta.

Amikor nem volt elég vendég a lakodalmon, ő azt mondta: menjetek ki az útkereszteződésbe, és hívjatok be mindenkit. Jó embereket, rosszakat, időseket, fiatalokat: mindenkit. Ez a vétkesek egyháza. Nem tudom hol van a szentek egyháza, mi itt mindannyian bűnösök vagyunk. És ki vagyok én, hogy megítéljek valakit, ha egyszer jó szándékú? Azonban ha inkább az ördög bandájához akar tartozni, nos, akkor meg kell védenünk magunkat. Manapság nagyítóval vizsgálják ezt a kérdést, de úgy vélem, az evangélium lényegét kell néznünk: Jézus mindenkit hív

– hangsúlyozta.

(MTI, fotó: Magyar Kurír)