Címlap Közélet A pécsi polgá...

A pécsi polgármester szerint nehéz helyzetben van az önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrég tartott ülést a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöksége, amelyen (online) részt vett Péterffy Attila pécsi polgármester is, aki közösségi oldalán osztott meg pár gondolatot.

A városvezető szerint

  • a brutálisan elszabadult infláció az önkormányzatok 2022-es költségvetését is súlyosan érinti. Az előzetesen kalkulált költségeknél mára jóval magasabbak az energiaárak és például az élelmiszerárak a közétkeztetésben. Ezért a MÖSZ levelet ír a belügyminiszternek, a miniszterelnökséget vezető miniszternek és a miniszterelnöknek, hogy újra kifejezze együttműködési szándékát annak érdekében, hogy a települések biztonságos működését garantálni lehessen.
  • Szerinte az Európai Bizottság jogos és súlyos kritikákat fogalmazott meg, de a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen az az szövetség érdeke, hogy Magyarország, így a települések minél előbb hozzájussanak az EU-s forrásokhoz. Ezért mindent megtesznek azért, hogy a vitatott kérdések minél előbb rendeződjenek, de a végső egyezségnek garantálnia kell a magyar önkormányzati rendszer stabilitását.
  • Úgy véli, hogy az önkormányzatok részére elfogadhatatlan az a napokban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által tett javaslat, amely szerint a teljes iparűzési adó befizetését pár évre fel kellene függeszteni. A MÖSZ szerint aki ilyen javaslatot tesz, annak nincsen fogalma az önkormányzatok működéséről. A szövetség emiatt is levélben fordul Pintér Sándor és Gulyás Gergely miniszterekhez, hogy minél előbb létrejöjjön a kormány és az önkormányzatok közötti egyeztetés.

(Borítókép: Facebook/Péterffy Attila)