Címlap Közélet A szabadságha...

A szabadságharc hőseire emlékeztek Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermében emlékezett az ‘56-os forradalom és szabadságharc hőseire a polgári oldal Pécsett. Őri László köszöntőjében elmondta, a szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Ahogy 56-ban úgy ma is ezt akarjuk, mondta a politikus. Szabadon akarunk dönteni arról, hogy miképpen éljünk, kik lakják az országot, kit engedünk be határainkon, és mire tanítjuk gyermekeinket.

– 67 esztendővel ezelőtt Magyarországot olyan elementáris társadalmi és politikai földindulás rengette meg, hogy Európa, Amerika és még
Ázsia is megérezte rengéseit. A nemzetek felkapták a fejüket, mert olyasvalami történt a hidegháború kellős közepén, amire nem számított a világ – tette hozzá Őri László.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi képviselőcsoportjának frakcióvezetője ünnepi beszédében kiemelte, hogy ‘56 a feltétlen hazaszeretet kifejeződése és megtestesülése. Az pedig rajtunk áll, hogy ezt az üzenetet elültessük a fiatal generációk szívében.

– A mi felelősségünk, hogy a legfiatalabb generációk számára is üzenjünk, és adjuk át ezt a lelkivilágot. Ők is érezzék azt a
felelősséget, hogy a szabadság nem magától értetődő erény és létállapota egy népnek, ezért olykor fegyverrel, olykor más eszközökkel, de folyamatosan meg kell küzdenünk – mondta a frakcióvezető.