Címlap Közélet A törökök óta...

A törökök óta nem kellett abbahagyni a nyilvános miséket: most volt az utolsó

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megvolt az utolsó pécsi katolikus mise, mostantól beláthatatlan ideig Pécsen sem lesz több. Még a Világháborúk alatt is miséztek a városban.

Utoljára csaknem 500 éve volt ilyen, amikor a törökök elfoglalták a várost. A misék mától az internetre költöznek. Az első ilyen élő közvetítés a székesegyházból indult vasárnap délelőtt 10 órától.

Lelkesen készültek a papok a misék internetes élő közvetítésére. A Pécsi Egyházmegye vasárnaponként élőben közvetíti az ünnepi szentmiséket saját honlapján és a Facebook oldalán. Mivel a papok továbbra is misézhetnek egyedül templomaikban, ezért közülük több fiatal úgy döntött, hogy saját közösségi oldalán, telefonjával közvetíti a liturgiát.

Világháború alatt is miséztek

Utoljára a török időkben 1543-tól volt ilyen a helyzet, amikor a városban betiltották a miséket – mondta megrendülten Pécs-Székesegyház plébánosa, Kajtár Edvárd a Belvárosi Templomban tartott szombat esti utolsó mise után.

Van néhány idősebb hivő, akik szerint még II. Világháború a legnehezebb napjaiban sem áll meg a hitélet a városban. Ne sorscsapásként éljük meg ezt a helyzetet, és ne gondoljuk, hogy ez egy isteni büntetés, hanem lássuk meg benne a változás, a jobbá válás lehetősségét

– tette hozzá a plébános.

Pestis járvány alatt is volt mise

A miséket még a 1690 és 1713 közötti három pestis járvány alatt sem szüntették be, pedig mindegyikben a lakosság egy része életét vesztette.

Az interneten a televíziókban vagy a rádiókban számos szentmise-közvetítésbe lehet bekapcsolódni.

Az MTVA március 22-én nagyböjt 4. vasárnapi szentmisét közvetít 9 órától a Duna TV-n az óbudai Szent József-templomból. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás.

A közvetítések részletes listája  ITT érhető el.