Címlap Közélet Baranyai &#82...

Baranyai „kísérlet” a szőlészetekben: gyermekvédelemben élő 300 fiatalnak adnak képzést és munkát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országos viszonylatban újdonság, amit elsőként Baranyában és Pécsett vezetnek be azért, hogy segítsék az állami gondozásban élő fiatalokat. A 16. életévüket betöltött  személyek olyan képzésen vehetnek részt, amelynek elvégzése után pincékben, szőlőültetvényeken vagy akár borászatoknál is el tudnak helyezkedni. Ennek oka kettős: egyrészt a fizikai dolgozók átlagéletkora elérte a 60 évet, másrészt Baranya vármegyében több mint 300 fiatal tölti intézményrendszerben mindennapjait, akik ezáltal rögtön munkához és jövőképhez juthatnak. Win-win(e)!

– A képzések gyakorlati helyszíne az a 300 éves szőlőbirtok, ami Európa második legnagyobb génbankja is egyben – hangsúlyozta Madaras Zoltán. A PTE Borbirtok vezetője kiemelte: folyamatosan kihívásokkal – mint például a klímaváltozás és csapadékhiány – küzdenek a szőlőültetvényeken, amire próbálnak gyorsan reagálni. Egy valamire azonban most kerülhet sor: a munkaerő pótlására.

Három hónapos képzés és fizetés is jár a fiataloknak

– Azok, akik elmúltak már 16 évesek részt vehetnek ebben a szakképzésben. Ezután borászatoknál is el tudnak helyezkedni – hangsúlyozta Horváth Zoltán. A Baranya Vármegyei Kormányhivatal főispánja elmondta: kertészeti munka, szőlészeti feldolgozó és pincemunkás szakirányt lehet választani. A képzés ideje alatt a minimálbér 50 százaléka, majd 90 napig fizetés jár annak, aki ezt választja.

Kapaszkodót adnak

– Magyarországon napjainkban 23 ezren élnek gyermekvédelmi rendszerben. Ez a szám nem kevés. Az államnak pedig kötelessége kapaszkodót adni a gyermekeknek, akik nem saját családi környezetükben ébrednek nap mint nap – fogalmazott Fülöp Attila  gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.