Címlap Közélet Csak az önkor...

Csak az önkormányzat nem árulta el, rendben vannak-e az idős ápoltak Pécsen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alig telt el pár nap a koronavírus magyarországi megjelenése óta, amikor az operatív törzs március 8-án több intézkedést is kötelezővé tett a magyarországi idősotthonok számára. Ilyen volt a látogatási tilalom bevezetése, a felvételi zárlat elrendelése, vagy a kijárási tilalom. A szigorítások ellenére majdnem pontosan egy hónappal később felütötte a fejét a vírus egy budapesti idősotthonban. De mi a helyzet Pécsen?

Az eset kapcsán Müller Cecília a kedden bejelentette, hogy valamennyi magyar idősotthont – pontosan 1035 intézményt – ellenőrizni fognak. Mint mondta, először a magas lakószámú intézményekkel kezdik, és folyamatosan haladnak végig az ország idős otthonain.

Lapunk napokkal ezelőtt megkereste a pécsi intézményeket, hogy megtudjuk: vannak e már regisztrált fertőzöttjeik, illetve miként járnak el az idősek védelmében.

Lapunk kérdéseire egyedül az önkormányzati fenntartású PMJV Integrált Szociális Intézménytől nem kaptunk választ, ott írásos engedélyt kértek tőlünk. Ahogy Berkiné Kovács Olga intézményvezető fogalmazott, csak a fenntartó írásos engedélyével válaszolhatnak a kérdéseinkre.

Breitenstein Edit, a Pécsi Zsidó Hitközség fenntartásában működő Tímár utcai Dr. Szántó László Szeretetotthon igazgatóhelyettese elmondta, az ő intézményükben rengeteg intézkedést vezettek be a lakók és munkatársak védelmében, és nincs koronavírusos fertőzöttjük.

– Az egy műszakban dolgozók létszámát lecsökkentettük, egyszerre csak annyian tartózkodnak az intézményben, amennyien feltétlenül szükségesek a feladatellátáshoz. A munkakezdésnél minden esetben hőmérsékletmérés történik. Március 8-a óta látogatási tilalom van érvényben, a lakók sem hagyják el az intézményt, kivéve az egészségügyi vizsgálatokat. A hozzátartozókkal való kapcsolattartás ezidáig kizárólag telefonon vagy Skype-on működik, ezt munkatársaink segítik – mondja az igazgatóhelyettes.

Mivel ez nagyon megviseli a lakókat, a szeretetotthon egyik bejáratánál létrehoztak egy látogatói fülkét fix betekintő ablakkal és hangosítással, mely légmentesen lezárt az intézmény többi részétől. Az előre leszervezett rövid, szigorú szabályokhoz kötött látogatás így biztonságosan meg tud történni (max. 10 perc, egyszerre 1 lakó, utána mindkét oldalon alapos fertőtlenítés, minimum 20 perc alapos szellőztetés). Ahogy Breitenstein Edit fogalmaz, természetesen a védőeszközök beszerzése folyamatos, általában 2-3 hétre elegendő felszereléseket és fertőtlenítő szereket sikerül beszerezniük, és időnként felajánlásokat is kapnak.

Az idősotthonunkban az alapvető vedőfelszerelésekből (kéz- és felületfertőtlenítők, gumikesztűk, stb.) vírus nélkül is nagyon nagy mennyiségre van szükség, szinte valamennyi munkafolyamathoz használják a gondozóink. Ezek beszerzése jelenti szinte a legnagyobb kihívást

– mondta el az igazgatóhelyettes.

Kérdésünkre azt is elárulták, hogy a szeretetotthonban rendelkezésre áll a jogszabály által meghatározott háziorvosi ellátás, ami az 58 férőhelyes intézmény esetén napi 4 órát jelent. Valamint az igazgatóhelyettes arról is tájékoztatott, hogy az izolációs szobák elé zsilipelésre alkalmas válaszfalat is építettek, amennyiben bejutna a fertőzés az otthonba.

Gyuró Anikó, a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonának az intézményvezetője is elmondta, nincsenek regisztrált fertőzöttjeik. Mint mondta, a fertőtlenítési lehetőség az intézmények egész területén adott, munkatársaik betartják az irányelveket. Ahogy valamennyi intézménynél, náluk is teljes látogatási és intézmény elhagyási tilalom van, mely kiterjed a csomagok átvételére is.

Minden kórházból visszaérkező időst 14 nap karanténba helyezünk. Ez megterhelő, mert minden részlegen több ideiglenes elkülönítő helyiséget kellett kialakítani

– mondta el az intézményvezető.

A Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában egyébként a mentálhigiénés csoportok munkatársai folyamatosan foglalkoznak az ellátottakkal, továbbra is folynak foglalkozások, egyéni beszélgetések. A fizioterápiás munkatársak és a gyógytornász ugyanúgy végzi a kimozgatásokat, tornákat, mobilizálást.

Papp Magdolna, a Léna-Ház Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy náluk sincs fertőzött beteg. Kérdésünkre elárulta, hogy

március 18-tól 9 munkatársával önkéntes alapon beköltöztek az otthonba.

„Mindezt tettük azért, hogy se az utazás során, illetve a családdal történő kontakt során még véletlenül se kerüljön az otthon falai közé fertőzés. Ezen kívül minden védelmi eszközökkel el vannak látva a dolgozók” – tette hozzá Papp Magdolna.

A Léna-Házban egyébként az ellátottak száma 44 fő, és rendelkezésre áll a jogszabály által meghatározott háziorvosi ellátás. Megtudtuk: ha mégis felütné a fejét fertőzés az intézményben, lehetőség van az izolációra.

Mi sajnos nem vagyunk államilag támogatott intézmény, mely a normál körülmények között is megnehezíti a működést, most pedig különösen. Jó lenne, az egészségügyhöz, vagy az egyéb ágazatokhoz hasonlóan a szociális hálózat munkáját is támogatná a kormány

– mondta el Papp Magdolna

Szücs Attila András, a Szent Lőrinc Gondozóotthon intézményvezetője is megerősítette: az ő 119 fős intézményükben sincs koronavírusos beteg. Mint mondta, minden nap végeznek kontrollt, és az elmúlt 4 hétben senki sem produkálta a tüneteket.

– A kötelező tisztiorvosi ajánlásokat betartva még szigorúbb karanténszabályokat hoztunk. Fenntartónk a Pécsi Egyházmegye még a kormányzati intézkedéseket megelőzően többletforrást biztosított intézményünk számára, hogy a védekezést megszervezzük. Ezért minden olyan eszközt (maszk, kesztyű, fertőtlenítő speciális védőeszközök) megvásároltunk és készleteltünk, ami a lakók és kollégák biztonságához szükséges – árulta el Szücs Attila.

Kiemelte, hogy a lakók és dolgozók védelmét azzal növelik, hogy

a szakdolgozóik heti váltásban, komoly áldozatvállalás mellett beköltöznek az intézménybe.

Szücs Attila elmondta, a 119 lakóra az intézmény orvosa 8 órában rendelkezésre áll, és tájékoztatott arról is, hogy a protokollok szerint az intézményben elkészült az a terv, ami megbetegedés esténén elkülönítésre ad lehetőséget.

Kiemelt kép: Dr. Szent László Szeretetotthon, Fotó: Hajdú D. András