Címlap Közélet Csak szimboli...

Csak szimbolikus a főispáni elnevezés?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyelőre nem látja a kormánymegbízottak főispánokra és a megyék vármegyékre való átnevezésének valódi jelentőségét Navracsics Tibor. A területfejlesztési és uniós ügyekért felelős miniszter szerint ugyanakkor a hatáskörök nem fognak változni az átnevezéssel.

Navracsics Tibor EU-ügyi miniszer tárgyalásain még nem került szóba, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánnak hívják majd. Ez a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel, amit állítása szerint Navracsics még nem látott.

A politikus a Klubrádióban arról beszélt, olvasta, hogy be van terjesztve egy ilyen javaslat, de nem találkozott még vele.

Amikor megkérdezték, hogy látatlanban mi a véleménye, azt mondta, a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések.

Nem látom egyelőre a jelentőségét, ez egy szimbolikus cselekedet

– fogalmazott.

Mint ismert, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője által az Alaptörvény tizenegyedik módosításáról benyújtott javaslat szerint visszatérhet Magyarországon a főispán és a vármegye elnevezés. Az indoklás szerint a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez.