Címlap Közélet Cuki fülesbag...

Cuki fülesbaglyok gubbasztanak Mohács belvárosában, így telelnek a busók földjén!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Telente több tízezer fülesbagoly költözik be városainkba, de talán országosan is példaértékű, ahogy a Duna-parti településen ücsörögnek. Egy hangos és felettébb forgalmas csomópontot választottak téli laknak a tollasok. A busók mellett az iskolások zsivaj és az autóforgalom sem zavarja a nappal édesen szunyókáló bagolycsapatot.

Több tucatnyi fülesbagoly ücsörög a kompkikötő környékén

Mohácson 150-200 méteres sugárban több fát is kiválasztottak és olyan szerencsések vagyunk, hogy a legtöbb lombhullató fa, így viszonylag könnyen lehet számolni a madarakat

Az elmúlt évektől eltérően egy kicsit kevesebben vannak, korábban volt olyan év, amikor 80-90-en gubbasztottak egy helyen. Az arra járók persze csak akkor veszik őket észre, ha nemcsak maguk elé, hanem kicsit felfelé is néznek.

– Ők már megszokták a városi létet, a busóktól sem tartanak – mesélte korábban egy madárfigyelő. László Csaba, a Magyar Madártani Egyesület önkéntese szerint Dunántúlon van olyan település, ahol 100, de az Alföldön akár 500 példányból álló csapat is megfigyelhető.

– Ez az összeverődés októbertől március elejéig figyelhető meg, de a január a csúcsidőszak, akkor vannak a legtöbben – tette hozzá.

Így nem fáznak és védve vannak a ragadozóktól

– A fülesbaglyok örökzöldekbe szeretnek bebújni, azok inkább a településeken találhatók, semmint a külterületeken. Másik, hogy a települések mikroklímája néhány fokkal melegebb lehet és ezt ki is használják a madarak – tette hozzá.

Éjjelente “kirepülnek” vadászni

A baglyok csak húst esznek. Alapvetően egeret, pockot, de nem ritka, hogy a kisebb énekes madarakat is zsákmányolnak. Mennyiségét tekintve pedig 3-4 egér is lecsúszik a torkukon egy éjszaka alatt. Idén viszont kevesebb a bagoly, mert kevesebb a pocok a földeken.

A Mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola diákjai olyan szerencsések, hogy ki sem kell lépniük az iskolából, elég, ha elfoglalják a tanári szobát és egy tucatnyi baglyot láthatnak

És jó hír azoknak, akik nem Mohács környékén élnek

Egy kisebb csapat szinte minden településen előfordul, csak nem egyszerű őket felkutatni, ezért először ne a fákat fürkésszük, hanem a járdára potyogó piszkot, amit a tollasok hagynak maguk után. Az erdei fülesbaglyok szinkronszámlását tíz éve minden évben januárban tartják, de a madárbarátokat arra kérik, hogy aki még talál, jelezze a Magyar Madártani Egyesületnél. Mert így kaphatnak a szakemberek egy átfogó képet arról, hogy hány madár telelhet Magyarországon.

Idén ezek a számok:

Hazánk legalább 699 településén, 1104 helyszínen, 11 040 erdei fülesbagoly telelt.

Meghökkentő adat!

És a végére hagytunk egy igazán meghökkentő számsort.

A kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 040 bagoly

legalább 2 760 000, mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2021/2022-es telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva):

69 tonna!

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekezni, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről. Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát – írta az MME.