Címlap Közélet Döntött az Eu...

Döntött az Európai Bíróság: az azonos nemű szülőket és gyermekeiket családként kell elismerni az egész EU-ban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bíróság (EUB) úgy döntött, hogy az azonos nemű szülőket és gyermekeiket minden tagállamban családként kell elismerni – számolt be a Euronews magyar nyelvű oldala.

A lap szerint az uniós bíróság keddi ítéletében kijelentette, hogy ha egy ország elismeri a szülői kapcsolatot egy gyermekkel, akkor minden tagállamnak ezt kell tennie a gyermek szabad mozgáshoz való jogának biztosítása érdekében.

Az ügy azután került a bíróság elé, hogy a bolgár hatóságok megtagadták a születési anyakönyvi kivonat kiadását egy azonos nemű pár újszülött lányának arra hivatkozva, hogy egy gyereknek nem lehet két anyja.

A bolgár Kalina Ivanova és a brit gibraltári születésű Jane Jones a 2019-ben Spanyolországban született Sara édesanyjaként van nyilvántartva. De egyik szülő sem spanyol származású, ami azt jelenti, hogy Spanyolországban nem kaphat állampolgárságot, és az 1981-es brit állampolgársági törvény értelmében Jones nem ruházhatja át a brit állampolgárságot a lányára, mivel Gibraltáron született.

Ennek alapján Ivanova bolgár állampolgárságot kért gyermeke számára, amelyet később az azonos neműek házassága és élettársi kapcsolata miatt elutasítottak, mivel ezt Bulgária jogilag nem ismeri el.

Ennek eredményeként Sarát a hontalanság veszélye fenyegette, nem kapott állampolgárságot, nem hagyhatta el családja lakóhelye szerinti országát, Spanyolországot, és nem rendelkezett személyes okmányokkal sem, ami korlátozta az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a társadalombiztosításhoz való hozzáférését. Az EUB viszont kimondta, hogy a gyermeknek bolgár útlevelet kell kiállítani.

Amint arról lapunk nemrég beszámolt, Magyarországon több mint egy tucat vallási szervezet: katolikusok, zsidók, protestánsok és ortodoxok álltak ki közös közleményben amellett, hogy a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja:

Azóta annyi változás történt, hogy a Mazsihisz kihátrált és elnézést kért az érintettektől. A Népszava szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével. A Mazsihisz hosszú évek óta, minden megnyilatkozásában egyértelművé tette, hogy „hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük” – áll a Heisler András által vezetett szervezet hétfőn kiadott közleményében.

(Borítókép: MTI/EPA/Juan José Horta)