Címlap Baranya Egyre több a ...

Egyre több a beteg hajléktalan Pécsett és még a tél előttünk van

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teltház van a TÁMASZ Alapítvány lábadozóiban. Olyan sok a beteg hajléktalan Pécsett, hogy hiába van az alapítványnak külön betegeknek fenntartott intézménye, már ott is nyolc fővel többet látnak el. Sőt, ez a szám folyamatosan nő, mert előfordul, hogy a kórházból rögtön a TÁMASZ-hoz szállítják a fedél nélkülieket - mondta Fonai László.

Az idén harminc éves TÁMASZ Alapítvány eddig el tudta különíteni a nappali melegedőbe érkező hajléktalanokat azoktól, akik valamilyen betegségben szenvednek.

– Erre most is van törekvés, de sajnos olyan sok a beteg hajléktalan, hogy hiába van erre külön lábadozó, betegszoba kialakítva, már minden szállásunkon van valamilyen betegségben szenvedő hajléktalan

mondta Fonai László.
A hosszú ideje hajléktalanságban élő emberek lebetegednek – mondja Fonai

Sok a súlyos daganatos és krónikus beteg

A TÁMASZ Alapítvány elnöke hozzáteszi: nemcsak a helyszűke okoz gondot, hanem, hogy ellátásukhoz szakápolók alkalmazása szükséges, akik napi szinten látják el őket.

A TÁMASZ intézményeiben tavaly 54 fő, idén 29 fő hunyt el

Évekkel ezelőtt indult el az a tendencia, hogy a hosszú ideje hajléktalanságban élő emberek lebetegednek. Alapvető probléma ebből adódik – teszi hozzá Fonai, aki szerint sokszor előfordul olyan eset, hogy rossz anyagi körülmények között élők kórházba szállításuk után már hajléktalanként kerülnek utcára.

„Ha nincs hova mennie, hozzánk hozzák”

vallja be Fonai.

– Mi nem szeretünk nemet mondani és igyekszünk megoldást találni, ha hozzánk hoznak valakit, de egyre több a betegünk és erre már nem vagyunk felkészülve  – vallja be Fonai.

Hiába a szakképzett ápolói személyzet, a 24 órás orvosi ügyelet a három betegszállító és három utcai szolgálat, a TÁMASZ Alapítvány menedékei megteltek és még meg sem kezdődött a krízis időszak.

Fonai szerint ápoló otthonos férőhelyek bővítésére lenne szükség, illetve a rendszer átszabályozására, ahol a pénzügyi és ápolói háttér is biztosítva lenne.