Címlap Közélet Elhunyt Nagy ...

Elhunyt Nagy Sándor, az Ifjúsági Ház alapító-igazgatója

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életének 81. évében elhunyt Nagy Sándor, a legendás pécsi Ifjúsági Ház alapító-igazgatója.

A szakember Pécs kulturális életének meghatározó alakja, legendás intézményvezetője volt. Alapításától (1975. augusztus) megszűnéséig (2012) volt a kultikus kulturális központ vezetője, majd a nyolc intézményt egyesítő Pécsi Ifjúsági Központ igazgatója.

A Pécsi Kulturális Központ nekrológja szerint számos kiscsoportos művelődési közösséget, klubot, szakkört, művészeti műhelyt, ismeretterjesztő közművelődési formációkat hozott létre és működtetett az intézményben, amelyek közül több országos, illetve nemzetközi hírnévre tett szert, növelve a város, a megye és a régió kultúrájának jó hírét.

Tevékenységét számos szakmai és állami kitüntetéssel ismerték el, így többek között 1996-ban elnyerte a város Közművelődési Diját, 2005-ben a Pro Communitate Díjat, 2007-ben Pécs Város Pecsétjét. 2005-ben munkásságát a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje Bronz fokozatával, majd 2021-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Nagy Sándorról Péterffy Attila polgármester is megemlékezett.