Érdemes? Öt hétre visszatér az élet az iskolákba!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November eleje óta először ülnek az iskolapadokba a felsősök és a középiskolások, hétfőtől a digitális oktatást náluk is felváltja a jelenléti - összegez az InfoRádió.

Rugalmasan kezelik a hiányzásokat

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint van mit pótolni a tanulás, de különösen a nevelés, a közösségépítés, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás területén, de az intézmények felkészültek. Tudomásul kell ugyanakkor venni, hogy a járvány nem ért még véget.

A tárca most is levélben fordult az intézményvezetőkhöz, hogy a visszatérő évfolyamoknál a hiányzásokat rugalmasan kezeljék, éppúgy járjanak el, mint az alsóbb évfolyamok esetén.

Ha pedig egy tanulónak egy tanév során több mint 250 óra hiányzása összejön, és a jegyei alapján a munkája nem értékelhető, akkor osztályozó vizsgával legyen módja az adott tantárgy és ezáltal a tanév sikeres lezárására – fejtette ki.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint már viszonylag biztonságos körülmények között kezdődhet a jelenléti oktatás. Szabó Zsuzsa múlt héten az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: korainak tartották, amikor április 19-én az alsó tagozatosok visszatérhettek az iskolákba. Azt ítélték biztonságosnak, ha az intézmények csak akkor nyitnak, amikor az új fertőzések száma napi 1400 alá csökken, ez pedig mostanra bekövetkezett.

Felmérik, hogy ki mennyire van lemaradva

A mostani viszonylag biztonságos körülmények között is be kell tartani az összes higiéniás és biztonsági intézkedést. A gyerekek visszatérése azonban fontos, már csak azért is, hogy fel lehessen mérni, ki mennyire van lemaradva. A hátrányos helyzetű gyerekek az elmúlt másfél évben nagy veszélybe kerülhettek, és az ő előrehaladásuk a járvány alatt nem biztos, hogy olyan hatékony volt, mint azokon a helyeken, ahol a szülők tudták támogatni az otthoni tanulást.

Petíció a jelenléti oktatás ellen

Az ADOM Diákmozgalom azonban petíciót indított a jelenléti oktatás ellen, szerintük a diákoknak, tanároknak és szülőknek együtt kellett volna eldönteni, hogy kinyisson-e az iskola a tanévből hátralévő öt hétre. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy fogadják el a szülői igazolást érvényesnek a tanév végéig, és ne számítson bele a 250 óra hiányzásba, ha a diák a vírushelyzet miatt nem szeretné veszélynek kitenni magát és családját. Kezdeményezésüket több mint 120 ezren írták alá.

Felsőoktatás
A főiskolákon és az egyetemeken is új szabályozás lép életbe hétfőtől. Ezeken a helyeken a rektor dönt a vizsgák rendjéről és arról, hogyan folytatódjon a gyakorlati képzés, természetesen a védelmi intézkedések szigorú betartása mellett.

Előző sztori

Derült, száraz időre számíthatunk

Következő sztori

Alig van új fertőzött Baranya megyében!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1