Félmilliárdos közműfelújításba kezd Pécsen a Tettye Forrásház

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb két városrészben indul nagyszabású víziközmű-felújítás: július 28-án a Havi-hegyi úton és a Dobó István utcában kezd korszerűsítési munkákba a pécsi vízszolgáltató társaság. A két, összesen 498 millió forint értékű beruházásban több mint 4,5 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízhálózat épül, a korszerű csövek fölé a munka zárásaként 10 560 négyzetméternyi felületen kerül vadonatúj útburkolat és járda. A 2022-ben is folytatódó hálózatépítés szakaszosan változó, teljes szélességű forgalomkorlátozással jár.

A cég közlése szerint a munkálatokkal aktuálisan érintett szakaszokon teljes lezárás lesz érvényben, hétköznapokon 7 és 17 óra között – a mentők, tűzoltók, rendőrség kivételével – gépjárművel nem lehet a lezárt területre behajtani.

A felújítások alatt ideiglenes hálózat biztosítja az ivóvizet, a környéken lakók csak technológiai okokból elkerülhetetlen, rövid vízhiányra számíthatnak, amelyről szórólapon kapnak értesítést.

A korszerűsítéseket az út kezelőjének előírásai és elvárásai szerint megvalósuló útburkolat-helyreállítás követi.

Havi-hegyi út: felújítás hét ütemben

Tíz utca ellátását biztosítja a Havi-hegyi út alatt futó ivóvízhálózat, amelynek modernizálásába szerdán kezd a Tettye Forrásház.

Összesen 1160 méternyi fővezeték és 515 méternyi bekötővezeték újul meg a 210 millió forint értékű beruházásban. (Az elmúlt évtizedben sűrűn törtek a területen a csövek: a fővezetékeken és a csatlakozókon is kilenc alkalommal fordult elő komolyabb meghibásodás.)

A Havas Boldogasszony-templomtól a Wass Albert útig tartó felújítást hét szakaszra bontva hajtják végre, a szakemberek egyszerre két helyen is megkezdik a munkálatokat: a Havi-hegyi út Gyopár–Zerge utca és a Zerge–Zsigmond utca közti szakaszán is dolgozni fognak.

Aktuális forgalomkorlátozás: július 28-tól teljes szélességben lezárják a Havi-hegyi út Gyopár–Zerge utca, valamint a Zerge–Zsigmond utcák közti szakaszát. A két lezárt szakasz közt a Zerge utca–Havi-hegyi úti kereszteződés észak-dél irányban átjárható lesz, a Gyopár utca is közlekedhető marad, a Zsigmond utcai kereszteződésből csak keleti irányba lehet a Havi-hegyi útra kanyarodni. Északi irányból (a Felsőhavi dűlőtől) a Zsigmond utca zsákutcává válik.

A Dobó István utcában az ivóvíz- és a szennyvízhálózat is megújul

A két rendszert egyszerre, egy munkaterületen, párhuzamosan cseréli a szolgáltató a Dobó utcában, ahol a Zsolnay Vilmos utcai kereszteződéstől a Dobó István utca 91-ig tart a felújítás. (A 288 millió forint értékű korszerűsítés év végéig várhatóan a Madas József utcáig ér el, a 4-5. szakasz 2022-ben valósul meg.)

Az elmúlt évtizedben minden évben történt meghibásodás a vízvezeték-hálózaton, amit most 1010 méternyi új gerincvezeték és 204 méternyi bekötővezeték vált le.

A szennyvízhálózaton 1120 méter hosszúságban korszerűsítik a régi, korrodált beton fővezetéket, emellett 84 szennyvízbekötés épül újjá 556 méternyi bekötővezeték cseréjével. A fővezetéket föld alatt zajló, aknától aknáig haladó befűzéses technológiával cserélik a szakemberek, a komplex rekonstrukció azonban az egyes szakaszokkal haladó, teljes szélességű útzárat igényel.

Aktuális forgalomkorlátozás: július 28-tól várhatóan szeptember végéig lezárás lesz érvényben a Dobó utca Zsolnay Vilmos utca–Balassa Bálint utca közötti részén. A Búzavirág utca a Zsolnay utca felől zsákutcává válik.

A munkálatok ütemei, további részletek: tettyeforrashaz.hu

Idén eddig 780 millió forint értékű ütemezett felújítást hajtott végre a Tettye Forrásház a Gördülő Fejlesztési Terv alapján a pécsi víziközmű-hálózaton. Hamarosan újabb területeken vonulnak fel a munkagépek: a Székely Bertalan, a Táncsics Mihály és a Corvin utcákban is rekonstrukció kezdődik még a nyáron.

Előző sztori

Csökkent a fertőzés üteme Baranya megyében

Következő sztori

Látványos videón, hogyan cikáztak a versenyhajók a Balatonon!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1