Címlap Közélet Folytatják a ...

Folytatják a sztrájkot a pedagógusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 23-án, hétfőn újra országos pedagógussztrájk kezdődött. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott.

Követelik a tanárok kirúgásának határidejét módosító rendelet visszavonását is

A PDSZ szerint a munkabeszüntetés azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon.

Az országos sztrájk napjain az iskolákban dolgozó pedagógusok eldönthetik, hogy egy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat. De a törvény által előírt elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el.

Éppen a szigorú szabályok miatt sokan kritizálják a sztrájktörvényt, mert a tanárok szerint ezek betartásával láthatatlanná válik a tiltakozásuk. Így biztosan lesznek most is többen, akik a törvényben nem rögzített munkabeszüntetést, azaz a polgári engedetlenséget választják. Eddig 15 tanárt rúgtak ki, akik többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Viszont egy új rendelet szerint a tankerületeknek nem kell 15 napon belül elbocsátaniuk azt, aki nem veszi fel a munkáját, ezt megtehetik a tanév végéig, augusztus 1-ig.

Magasabb bért akarnak

Az érdekvédelmi szervezetek azonnali, 45 százalékos fizetésemelést akarnak elérni, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximalizálják. A sztrájkkövetelések között szerepel a sztrájkjog helyreállítása, és most már a tanárok kirúgásának időpontját újraszabályozó kormányrendelet visszavonása is.

(via Telex)