Címlap Koronavírus Május 3-a utá...

Május 3-a után fokozatosan újraindulhat az élet és a gazdaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszer a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta, hogy szerinte Magyarország időben felkészült a járványra, hiszen a kormány idejekorán hozott szigorú intézkedéseket.

Mint mondta, a veszélyhelyzet óta bő másfél hónap elegendő volt arra, hogy az egészségügy felkészüljön a tömeges megbetegedések szakaszára.

A szükséges felszereléseket Magyarország beszerezte. Az elmúlt hetekben több helyről tudta a kormány beszerezni a védekezéshez szükséges eszközöket: gyógyszert, lélegeztetőgépet, védőeszközöket.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a járvány kezdetekor szakemberek készítettek matematikai modellszámításokat. A legrosszabb forgatókönyvet figyelembe véve a kormány úgy döntött, hogy a kórházi ágyak felét kell felszabadítani, valamint 8 ezer lélegeztetőgépet kell hadrendbe állítani a védekezéshez. Hozzátette, még nem áll rendelkezésre ennyi lélegeztetőgép, de a beszerzés folyamatos.

A koronavírus-járvány tetőzésével kapcsolatban elmondta, hogy az előzetes júniusi-júliusi becslések helyett valamivel korábban várható a „plató”, méghozzá május 3-án.

A kormány szerdai, legfontosabb döntéseiről Gulyás elmondta:

  • A honvédség fertőtleníteni fogja a magyar idősotthonokat az olyan országok példáján okulva, akik a vírus elleni védekezés tekintetében néhány héttel Magyarország előtt járnak.
  • Nem tartják időszerűnek a diákok visszaengedését az oktatási intézményekbe, több ország gyakorlatával ellentétben.
  • A kormány tervet állít össze a magyar gazdasági élet újraindítására, mely május 3-a után léphet majd érvénybe.
  • Május 4-én után a védekezés új szakasza kezdődik el.
  • Továbbra is érvényben vannak a kijárási korlátozások, de a nemzetközi gyakorlatok figyelembevételével jövő héten módosíthat ezeken a kormány.
  • A jelenlegi helyzetben a kormány segíteni kívánja a cseden, gyeden valamint gyesen levőket. Számukra az első sikeres nyelvvizsga díjához, a KRESZ-tanfolyam és -vizsgadíjához, valamint az első emelt szintű, idegen nyelvi érettségi vizsgadíjához anyagilag is támogatást nyújt a kormány.
  • Tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óra a regisztrált álláskeresők száma 51 ezer fővel nőtt, az üres álláshelyek száma pedig a 70-80 ezer közötti számról 44 ezerre csökkent.