Címlap Közélet Gulyás: Két v...

Gulyás: Két vakcinával is tovább érvényes az oltási igazolvány

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás szerint sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron-variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

A miniszter úgy tájékoztatott, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés

Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés; ma a legolcsóbban gázhoz jutni Oroszországból tudunk – mondta a kancelláriaminiszter.

Magyarország és Európa érdeke is az, hogy fenntartsa a dialógust Oroszországgal, a gazdasági kapcsolatokat pedig – amennyire erre a jelenlegi keretek között van lehetőség -, erősítse, “ugyanakkor persze tegyünk meg mindent annak érdekében, ami Európa hatalmában áll, hogy bármilyen konfliktus és erőszak és háború a térségben, Ukrajnában elkerülhető legyen”.

Kifejtette: 2036-ig biztosított Magyarország irányába az orosz gázszállítás, a keddi találkozóján a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pedig abban maradt, hogy nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel megnöveljék a szállítási mennyiséget.

Érkezik a teljes 13. havi nyugdíj

Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj – közölte Gulyás, hozzátéve, hogy a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, viszont “most bő egy évtized gazdasági eredményeire támaszkodva vissza tudjuk adni” azt. Februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket.